Politika

GO HDZ BiH Tuzla – Od izbora u Mjesnim zajednicama očito neće biti ništa

Nakon što je usvojen Statut grada Tuzla kojim je predviđeno održavanje izbora za organe Mjesnih zajednica, nažalost do danas skoro ništa nije urađeno na tom planu. Umjesto primjene principa i prakse demokratičnosti koju u zadnje vrijeme vidimo u skoro svim lokalnim zajednicama koje su održale izbore za organe Mjesne zajednica, nadležni organi i politika u Tuzli oduzima to pravo svojim stanovnicima.

 

GO HDZ BiH Tuzla poziva vladajuće u Tuzli da izlože jasan plan i termine održavanja izbora za savjete Mjesnih zajednica. Pozivamo ih da povuku trenutačne odluke kojima su imenovali osobe jer je sve urađeno mimo Zakona o principima lokalne samouprave, Statuta grada i pozitivne prakse u drugim lokalnim sredinama. Posebno je vladajuća struktura nastojala učiniti da u sredinama gdje je HDZ BIH osvojio glasove otme tim ljudima mogućnost da imaju predstavnike koji će na najbolji način zastupati i zalagati se za rješenje njihovih potreba. Takvi politički potezi su uvaženi vijećnici SDP-a, tzv.većina i gradonačelniče Jasmine Imamoviću otimanje i ponižavanje svojih stanovnika jer su iskazali izbornu volju prema HDZ BiH. Vi ste toga itekako svjesni kao što ste bili svjesni istih postupaka nakon lokalnih izbora 2012. godine i 2016. godine i koristile ste iste metode.

 

Posebno vrijeđa praksa kojom ste imenovali osobe koje uopće ne žive na području Mjesne zajednice u čije organe su imenovani, a sve kako bi se pokazala politička moć.

 

Zbog svega toga i potrebe zakonitog i statutarnog funkcioniranja mjesne samouprave potrebno je da se bez odlaganja pristupi izboru organa Mjesne zajednice kako bi i Tuzla dobila legalne organe.

 

Ured za informiranje: GRADSKI ODBOR HDZ BIH TUZLA

Na vrh