Vijesti

Globalna kampanja za unaprjeđenje kvaliteta zraka u Tuzli i Lukavcu

Kampanjom “Skini masku mome gradu” Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona apelira na osiguravanje bolje kvalitete zraka te poziva na akciju koja će tome doprinijeti.

U Bosni i Hercegovini HEAL surađuje s lokalnim zdravstvenim radnicima radi promoviranja rješenja koja su usmjerena na izvore zagađenja zraka koji najviše pogađaju Tuzlu i Lukavac.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić ističe da u Tuzli, tako i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine, zrak koji se udiše narušava zdravlje te niska kvaliteta zraka izaziva srčana i plućna oboljenja kao i druge tegobe, posebno ljudima koji su bolesni.

Zisko_BO

– Vjerujem da će se ljekari, medicinske sestre i ostali zdravstveni profesionalci pridružiti rješavanju problema zagađenog zraka – kaže ona. Dodaje da je u rješavanju tog problema potrebna hitna akcija svih struktura i donosioca odluka.

Doktor Emir Durić iz Tuzle kaže da je kao doktor u službi građana svjestan potrebe za unaprjeđenjem kvalitete zraka.

– Moja najveća briga je zdravlje najmlađih, djece – naglasio je.

Azabagic_BO

“Skini masku mome gradu” je globalna inicijativa ljekara, medicinskih sestara i javnih zdravstvenih radnika koji su posvećeni poboljšanju kvaliteta zraka i smanjenju emisije štetnih gasova u našim gradovima. Poziva sve gradove da se pridržavaju smjernica o kvaliteti zraka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i učine konkretne akcije koje će doprinijeti ispunjavanju smjernica i poboljšanju kvaliteta zraka u gradovima.

HEAL predvodi tu kampanju u Evropi i u BiH s ciljem promoviranja praktičnih rješenja i realiziranja bitnih promjena u politikama na nivou gradova, a koji će upravljati jasnim i globalnim trendom smanjenja zagađenja zraka u urbanim područjima do 2030 – saopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.


Komentari

Na vrh