BiH

GJENERO ZA “SB” NAJAVLJUJE: “Nesposobni Čović prikriva što mu je tokom pregovora omogućeno – VRIJEME JE DA ODE; Milanovićevu i Čovićevu taktiku jedino može slaviti Dodik…”

Politolog Davor Gjenero komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ najnovije eskapade predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, ali i potez lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je izazvao burne reakcije u Bosni i Hercegovini i susjednoj Hrvatskoj.

“Činjenicu da je Centralna izborna komisija BiH raspisala jesenske izbore, pa je time svaka rasprava o izbornom zakonodavstvu na neko vrijeme postala besmislenom, (izborni zakon nije moguće mijenjati u toku izborne procedure koja je započela 4. svibnja), Zoran Milanović iskoristio je za zaoštravanje unutarnjih odnosa u Hrvatskoj”, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

 

Naš sugovornik upozorava da se zahtjevom za sazivanje Vijeća nacionalne sigurnosti u Hrvatskoj stvara unutarnju napetost i kreira krizu, nastojeći odgovornost za politički neuspjeh dijaloga u BiH, kojeg je on sustavno opstruirao, prebaciti na teret Vlade RH i premijera Plenkovića.

„Milanović je sustavno opstruirao pregovore što su ih vodili američki predstavnik Matthew Palmer i europska izaslanica Angelina Eichhorst, kontaminirao je dijalog Bošnjaka i Hrvata zagovaranjem interesa Milorada Dodika, stvarao sliku prema kojoj je glavni problem u BiH Federacija, a ne entitet pod autoritarnom vlašću njegova prijatelja Dodika, tvrdio da Hrvati, koji su posve obespravljeni u Dodikovoj satrapiji, sa Srbima nemaju problem, ali da ih politički tlače Bošnjaci“, kazao je Gjenero, podsjećajući kako je Čović sudjelovao u kontaminaciji dijaloga relativiziranjem genocida u Srebrenici, zazivanjem ukidanja Inzkove odredbe o kažnjavanju negiranja genocida i veličanja ratnih zločina, izrazima divljenja Dodikovoj vlasti u skupštini manjeg entiteta…

 

POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO: Gdje je Crna Gora danas na svom  europskom putu? | Slobodna Bosna

„Sada kad žanju plodove kontaminacije koju su sijali, Milanović i Čović nastoje dodatno kontaminirati odnose niti ne pomišljajući da bi trebali snositi posljedice za svoje prethodno djelovanje. U složenoj zajednici kakva je BiH, akteri koji ne znaju postizati kompromise i usuglašavati interese moraju otići. Da među BiH Hrvatima ima imalo političkog pluralizma i odgovornosti, Čoviću bismo nakon neuspjeha u pregovaranju o izbornom zakonodavstvu gledali u leđa. Umjesto toga on nastoji prikriti činjenicu da mu je u pregovorima bila omogućena povoljna ishodišna pozicija, jer je međunarodna zajednica, između ostaloga i zbog sustavnog lobiranja hrvatske diplomacije, svojim stavovima u pregovorima intenzivno išla na ruku. Nesposobnošću i neznanjem on je tu prednost poništio, i sada prijeti ‘teritorijalnim preustrojem’, dakle napuštanjem legitimnog dijaloga o izbornom zakonodavstvu u podjeli političkog utjecaja u Federaciji, i povratkom na koncept ‘diobe teritorija’ i stvaranja fantomskog ‘trećeg entiteta'”, navodi Gjenero te dodaje:

“Jedini tko ima razloga slaviti ovakvu Milanovićevu i Čovićevu taktiku je Milorad Dodik, kojeg ova dvojica izvlače iz izolacije koju mu je namijenila međunarodna zajednica“, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)


Komentari

Na vrh