BiH

Gjenero: Dodikova i Čovićeva podrška Rusiji stižu na naplatu, neće biti blokade izborne reforme

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar jučer je posredstvom HTV-a prema mišljenju političkog analitičara Davora Gjenera poslao vrlo jaku poruku cijeloj regiji, ali prije svega Hrvatskoj, i još više političkoj eliti Hrvata u BiH.

– SAD u ovim okolnostima itekako prati procese na Zapadnom Balkanu, i američka je politika svjesna da u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, Putinovi izvršioci dodatno pokušavaju destabilizirati političke prilike na rubu Europske unije, što im, s izuzetkom Srbije, uglavnom ne polazi za rukom, kaže Gjenero za „Slobodnu Bosnu“, te dodaje:

-Jasno je da skora smjena administracija u Crnoj Gori, ali i dobar rad europski i euroatlantski usmjerenih struktura unutar tamošnje Agencije za nacionalnu bezbednost, koji je rezultirao protjerivanjem Viktora Antipina, ruskog obavještajca koji je pod zaštitom diplomatskog imuniteta djelovao u Crnoj Gori i uplitao se u političke procese utječući na djelovanje trenutnog predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore, proruskog i velikosrpskog političara Strahinje Buljajića.

 

Za razliku od Crne Gore, gdje ruska i velikosrpska peta kolona s principalima iz Rusije komunicira posredstvom Putinove agenturne mreže tajnih službi i to nastoji raditi „decentno”, u BiH ključni ruski operativac u projektu destabilizacije BiH otvoreno i ponosno govori o projektu u kojem radi. Naravno, za razliku od Milorada Dodika, Dragan Čović u tom projektu sudjeluje „decentnije”, svjestan da za svoju djelatnost ima potporu iz Rusije i Beograda, uz koje je čvrsto vezan, ali ne i iz Zagreba, čijim se političkom predstavnikom predstavlja i čija mu formalna potpora garantira poslušnost sljedbenika i legitimira poziciju najutjecajnijeg aktera unutar političke elite BiH Hrvata.

Escobar jasno daje do znanja da je američka administracija ovog puta osmislila daleko efikasnije sankcije za one koji opstruiraju stabilnost BiH, a snagu tih sankcija multiplicira činjenica da je u proteklim tjednima stvoreno nezapamćeno jedinstvo europskih aktera. U novim će okolnostima Orbanova Mađarska vrlo teško moći staviti veto na odluku o sankcijama unutar Europskog vijeća, a i utjecaj Zorana Milanovića koji je Hrvatsku gurao na mračnu stranu potpore ruskom destabiliziranju BiH, dramatično je smanjen.

 

Escobar najavljuje savjetovanje s visokim hrvatskim izaslanstvom u Washingtonu i produbljivanje partnerstva, a iz tema i konteksta posve je jasno da je cilj Bidenove politike osnaživanje europejske i atlantističke administracije Andreja Plenkovića i daljnje potiskivanje ionako međunarodno izoliranog proruskog Zorana Milanovića, kazao je Gjenero.

Iz Escobarovog nastupa posve je jasno da SAD dogovor unutar Federacije o izbornom zakonodavstvu smatraju gotovom stvari, a jasno je da bi Čovićeva opstrukcija tog dogovora značila proširenje sankcija i na njega. Očito je da Srbija ima izbor: jasno se distancirati od dosadašnje proruske politike ili ostati kao ruska eksklava, izolirana sa svih strana, a politički identitet BiH konačno je jasno definiran kao europski i euroatlantski. Konačno, svi relevantni međunarodni akteri u BiH rade usklađeno, što znači da unatoč groznim međunarodnim okolnostima BiH ulazi u stabilnije političko razdoblje, kazao je Gjenero.

Na vrh