GirlTHing Tuzla: Webinar sa ženama koje su uspjele u svom poslu

19.04.2021. 


GirlTHing iz Tuzle će povodom Internacionalnog dana djevojaka u IKT-u, organizovati Webinar “Girls who DID IT”. Webinar ima za cilj inspirisati mlade djevojke kroz priču sa našim uspješnim sagovornicama.

Iako djevojke širom svijeta imaju tendenciju da premašuju dječake u vještinama čitanja i pisanja, još uvijek su nedovoljno zastupljene u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

Naše udruženje je pokrenulo obilježavanje ovog dana u Tuzli od 2019.godine, pri čemu uvijek imamo za cilj da organizujemo radionice, panele i različite vrste aktivnosti kako bi što više djevojčica i djevojaka upoznali i privukli u STEM oblasti. Ove godine, Girls in ICT day se slavi u svijetu 22. aprila i tim povodom, naše udruženje održava niz online aktivnosti kako bismo obilježili taj dan na siguran način u vrijeme pandemije“, kaže Lejla Bašić, predsjednica GirlTHing.

Aktivnosti koje planiramo realizovati uključuju:

  1. Online Arduino radionica – gdje će učesnice biti u mogućnosti da se putem online platforme upoznaju sa osnovama Arduino programiranja, dok će edukatorice biti studentice Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i ujedno naše članice.
  2. Webinar sa uspješnim mladim ženama ostvarenim u IKT oblastima koji će poslužiti kao dodatna motivacija djevojkama da se uključe u STEM oblasti.
  3. Online interaktivni kviz za djevojke iz srednjih škola u cilju podizanja svijesti o ženama u IKT tehnologijama kao i osnovama programiranja.

Za najbolje učesnice za svaku od aktivnosti planiramo obezbijediti adekvatne nagrade uključujući Arduino setove za najbolje učesnice. Za sve navedene aktivnosti planiramo uključiti veliki broj srednjoškolki i studentica iz cijele Bosne i Hercegovine jer je obilježavanje virtuelno“, kaže Adna Šaković, članica GirlTHing.

U četvrtak 22. aprila u periodu od 14:00 – 15:30 smo tu za Vas.
Za više informacija pišite nam na Facebooku,i na mail: info@girlthing.ba ili na stranici www.girlthing.baBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!