Sport

Fudbalski klub Željezničar podržao Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „Parallel“

Fudbalski klub Željezničar je na svom jučerašnjem treningu podržao Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „Parallel“ te se tim činom pridružio brojnim institucijama i ambasadorima koji su podržali ovaj projekat.

Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „Parallel“ je jedinstven događaj u regionu s obzirom da ne obuhvata samo sportsku organizaciju, nego kroz programe zdravstvenih pregleda, rehabilitacije i edukacija u mnogome poboljšava život osobama sa intelektualnim poteškoćama.

Iz organizacionog odbora projekta „Parallel“ navode da su veoma zahvalni na svakodnevnoj podršci koja dolazi od niza institucija, te od ambasadora projekta poput Amela Tuke, Elvira Bolića, Denisa Barte, Edhema Čustovića, Asmira Begovića, Igora Emkića, Ajle Huremović te Eme Burgić.

„Jako je važna podrška i sinergija svih aktera u zajednici kako bi osobe sa poteškoćama u razvoju dobili svu podršku koja im je potrebna, te informisali širu javnost o njihovim pravima i mogućnostima“, navodi koordinatorica projekta, Saima Zahirović.

U narednom periodu uslijediti će veliki broj aktivnosti na pripremi takmičenja, dok je završnica planirana od 23. do 26. aprila. Trenutno tim radi na prikupljanju sredstava, te pronalasku sponzora za manifestaciju. Svi oni koji žele da podrže projekat mogu se javiti direktno na facebook stranicu ili ih podržati kroz foundrising.

„Budi DRUGačiji i pruži nam ruku jer i naš život ima svoju priču“, navode za kraj koordinatori projekta, Nermin Alibašić i Saima Zahirović.

Inače, Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „Parallel“ je prvi projekat ovakve vrste na nivou države i regiona. Organizovan je od strane studenata, prvenstveno Medicinskog fakulteta u cilju promocije zdravlja, podizanja svijesti i potreba o osobama sa poteškoćama u razvoju.

 

Na vrh