Aktuelno

FŠCZ – Zabraniti kretanje za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina

Federalni štab civilne zaštite danas je na sjednici u Sarajevu naredio zabranu kretanja za osobe mleđe od 18 i starije od 65 godina.

Načelnik štaba Fahrudin Solak izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice da je ta naredba bila razmatrana i proteklih dana, te da očekuje da će ona smanjiti rizik od širenja zaraze.

– Također, zabranjen je izvoz bh. kompanijama koje proizvode zaštitnu opremu i lijekove koji su potrebni za ublažavanje krize izazvane koronavirusom – rekao je Solak.

Na pres-konferenciji je precizirano da su u FBiH sa današnjim danom na koronavirus testirane 222 osobe, od kojih su 23 bile pozitivne – devet u Konjicu, pet u Mostaru, četiri u Zenici, dvije u Bihaću, te po jedna u Goraždu, Orašju i Tešnju.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović naveo je da su inspektori na 15 graničnih prijelaza i Međunarodnom aerodromu Sarajevo dosad izdali 10.208 rješenja o stavljanju osoba izolaciji na period od 14 dana.

Dodao je da je federalni tržišni inspektorat u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 42 redovna i 22 kontrolna inspekcijska nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno 45 prekršajnih naloga s kaznama u iznosu 98.200 KM.

Na vrh