U Tuzlanskom kantonu, kako sada stvari stoje, SDA će u Skupštini TK imati 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija osam, DF četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SD BiH), Stranka za BiH (SBiH) i Narod i pravda (NiP) po dva te Naša stranka (NS) jednog zastupnika.

Ambicije za formiranje vlasti za sada su iskazali SDA i SDP, a koja će od ove dvije stranke prva uspjeti u svoj blok okupiti 18 zastupnika, tek trebamo vidjeti.

– Mi imamo načelni dogovor s DF-om s kojim smo formirali vlast i ranije. Želimo dalje razgovarati sa SBiH i SD-om, jer bi ta koalicija, koja je formirala i aktuelnu vladu TK, očigledno dobila povjerenje na izborima. U prethodnom mandatu imali smo 19 zastupnika, a sada bi u koaliciji imali 21 – kaže Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

On ističe, da su tri stranke koje su bile u koaliciji do izbora, sve dobile više glasova nego prije četiri godine, dok je SD prvi puta izašao na Opće izbore i imat će dva zastupnika.

– Građani su na izborima dali povjerenje koaliciji koja je bila na vlasti do izbora. SD ima sjednicu Predsjedništva stranke i treba zauzeti stav, a predsjednik SBiH Semir Efendić ove sedmice dolazi u Tuzlu tako da i od njih očekujemo neku povratnu informaciju – pojašnjava Skopljak.

Planirano je da tokom boravka u Tuzli Efendić razgovara s predsjednikom SD-a Enverom Bijedićem o formiranju zajedničkog bloka u Skuptini TK, koji bi brojao četiri zastupnika. Ukoliko dođe do dogovora, četiri zastupnika SD i SBiH bi mogli biti prevaga u procesu formiranja vlasti u TK.