Vijesti

Fondacija Istina Pravda Pomirenje nastavila realizaciju projekta NIKO NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN

Fondacija Istina Pravda Pomirenje nastavila je sa realizacijom  projekta NIKO NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN, kojim se predviđa obilježavanje svih mjesta u gradu na kojima su tokom granatiranje Tuzle u periodu 1992.-1995. ubijani civili. Uz poštivanje maksimalnih mjera corona zaštite, što je podrazumijevalo odsustvo građana, u subotu, 21.novembra 2020. postavljene su Memorijske pločice u Gornjoj Tuzli i Mjesnoj zajednici Batva.

Memorijska pločica u Gornjoj Tuzli podsjeća na ubistvo Muharema Sulejmanovića (1941.) kojeg je 10.januara 1993. u njegovoj kući ubila granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske.

Druga Memorijska pločica, na uzlazu u naselje Batva, podsjeća na ubistvo Blagoja Jovića (1934.) u njegovom stanu. Njegov životni put zaustavila je 2. decembra 1992. granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske.

Prema podacima Fondacije Istina Pravda Pomirenje u periodu 1992.- 1995. na području Grada Tuzla, koji je tada bio po zaštitom UN-a, ne računajući Kapiju, ubijeno je 120 civila. Za ovaj zločin do sada niko nije procesuiran.


Komentari

Na vrh