Aktuelno

Fondacija IPP organizira u Tuzli protestni performans zbog mise za Blajburg

Fondacija “Istina pravda i pomirenje“ iz Tuzle organizirat će 16. maja protestni performans pod nazivom “Tuzla je uz antifašističko Sarajevo“, povodom svete mise u sarajevskoj katedrali za blajburške žrtve čije je održavanje najavljeno istog dana.

Predsjednik ove fondacije Sinan Alić najavio je danas na pres-konferenciji da će performans biti upriličen u 12 sati na Trgu slobode u Tuzli.

– U jednom polukružnom špaliru će se nalazi 59 osoba, na propisnom razmaku i s maskama. Svaki od tih ljudi će držati 59 panoa na kojim se objašnjava što se to dogodilo u Blajburgu – kazao je Alić.

Kako su naveli iz Fondacije “Istina pravda pomirenje“, performans će biti održan u šutnji, a svaki građanin će se moći pridružiti.

Također, skup je, kako su rekli, najavljen MUP-u Tuzlanskog kantona.

– Poruke će ovisiti od posmatrača. Neki će reći da štitimo boljševike, neki da štitimo komuniste. Mi želimo kazati da neko manipuliše onim što se dogodilo u Blajburgu. I nije čudo ni što manipulišu onim što se dogodilo u Srebrenici, u Ahmićima, u Tarčinu, u Grabovici. Ili se povećava broj žrtava ili se te žrtve izvode iz konteksta i poturaju vojnicima. Mi želimo poručiti da ko god to radio, da li katolička crkva ili kardinal Puljić ili neki drugi kardinal, da izjedanačava žrtve sa zločincima – ustvrdio je Alić.

Na vrh