Kult(ura)

Filmski seminar za učenike srednjih škola TK u sklopu manifestacije 16. Dani Mladih Tuzle

U sklopu manifestacije “16.Dani Mladih Tuzle” održat će se filmski seminar u okviru projekta “Tuzlascope 2020”

Prošle godine je Udruženje „Mladi Tuzle“ u okviru projekta Tuzlascope 2018 imalo premijeru filma „Od gnijezda do zvijezda“ nastalog u vlastitoj produkciji u kojem su članovi izučavali temu međuvršnjačkog nasilja.

Nakon što je film naišao na pozitivne reakcije publike, posebno kod učenika različitih škola u Tuzli, članovi Udruženja su odlučili nastaviti širiti pozitivnu poruku koju je film prenio ranijim učenicima, pričati o toj temi i tako nasatviti projekat.

Tako da je ove godine Udruženje pokrenulo projekat Tuzlascope 2020 u kojem će koristeći ranije iskustvo pri snimanju filma animirati srednjoškolce iz 5 različitih sredina Tuzlasnkog kantona da i oni u svojim školama snime jedan kratki film.

S obzirom na to da je mnogo osnovnih i srednjih škola grada Tuzle pogledalo film „Od gnijezda do zvijezda,“ u nastavku projekta, cilj je ići  van granica grada i u projekat uključiti učenike srednjih škola iz Gračanice, Lukavca, Sapne, Kalesije i Živinica.

Po dva učenika iz ovih pet škola će doći u Tuzlu i prisustvovati dvodnevnom seminaru na temu: „Jezik filma u svrhu prevencije međuvršnjačkog nasilja“.

Na seminaru će učenici učiti kako da, koristeći amatersku opremu, uz minimalna sredstva nakon odrađenog istraživanja o međuvršnjačkom nasilju u svojim školama, sa svojim vršnjacima snime jedan kratki film, koji će biti dovoljno kvalitetan da prenese snažnu poruku.

Nakon snimljenog filma učenici će isti prikazati u svojim školama, a nakon toga Udruženje „Mladi Tuzle“ će organizovati večernji događaj u Dvorani Kaleidoskop, gdje će prikazati sve filmove nastale kao rezultat seminara.

Kao i Tuzlascope 2018, Tuzlascope 2020 sufinansira Fondacija tuzlanske zajednice.

Predavači su

Amila Beširović, master dramski i audio vizuelni umjetnik

Adnan Mujkić, magistar umjetnosti glumac

Adnan Džekić, student produkcije

Da podsjetimo, manifestacija “16. Dani Mladih Tuzle” trajat će do 29.03, a rezervacije za sve događaje možete izvršiti putem broja telefona 061 365 800

Na vrh