Eventi

Festival sevdalinke po prvi put takmičarskog karaktera – 17 pjesama u borbi za pobjedu

Ostalo je još nešto malo više od mjesec dana do početka desetog po redu Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“. Ovaj jubilarni Festival ove godine je 11. i 12. aprila u BKC-u Tuzla i jedini je koji se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Za razliku od prethodnih godina organizator, Udruženje Muzičkih Umjetnika Tuzla, ove godine je odlučio da ova manifestacija bude takmičarskog karaktera. Tako će prve večeri Festivala bit izvedene nove kompozicije koje su napisane u duhu sevdalinke. Na konkurs je pristiglo više od 100 radova, a eliminacioni žiri je za tu noć odabrao 17 pjesama koje će se predstaviti publici i žiriju, i koje se bore za laskavu titulu pobjedničke kompozicije Festivala sevdalinke.

Radovi na konkurs su pristigli sa područja cijelog Balkana, pa žiri u sastavu: Ramiza Milkunić, Dragan Stojković Bosanac, Nedžad Imamović, Asim Horozić, Jasna Hadžiselimović i Goran Jeknić, ne očekuje ni malo lak posao prikom ocjenjivanja.

Druga noć Festivala (12.04.2018 g.) je revijalnog karaktera i na njoj će se pojaviti neke od najvećih zvijezda estrade, koje će svojom interpretacijom dati svoj doprinos očuvanju „pjesme nad pjesmama“ – sevdalinke.

Podsjećamo da su u proteklom periodu organizatori Festivala organizovali i konferenciju na temu – Nominacija sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, kojom su promovirali svoju inicijativu za upis sevdalinke na UNESCO listu. Krajem mjeseca februara predstavljena je i knjiga „Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“ autora Zlatka Dukića, te promoviran DVD sa prethodnog Festivala.

Na vrh