BiH

FEDERALNI PREMIJER Nikšić: Ne dolazi u obzir drugo preduzeće za Južnu interkonekciju, nema ništa od secesije uzalud će nešto slati iz Rs-a

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić odgovarajući na novinarska pitanja na press konferenciji u Sarajevu o koaliciji na državnom nivou, Južnoj interkonekciji, kazao je kako koalicijski odnosi nisu baš na najboljim granama, ali da se razgovarati mora, da kompromisa mora biti, ali ne po svaku cijenu.

Kaže kako Vlada Federacije priprema zakon o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija i da je jasno da će projekat biti pod plaštom BH Gasa, da ne dolazi u obzir neko drugo preduzeće.

Rekao je kako u Vladi FBiH nema opstrukcija HDZ-a kada je riječ o Južnoj interkonekciji.

“Svako ministarstvo je autonomno u donošenju svojih odluka, provjerit ću o čemu se radi, čuo sam iz medija da Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije dalo urbanističku saglasnost BH Gasu za projekat Južna interkonekcija. Moguće da je zahtjev BH Gasa bio preuranjen za urbanističku saglasnost ali ne znam razlog. Zakon je u prilično poodmakloj fazi, uzeli smo na sebe da riješimo pitanje amandmana koji su ranije upućeni. Zakon je već bio u parlamentarnoj proceduri i usvojen je u PD PFBiH. Gledamo da Vlada inkorporira sve amandmane u tekst zakona, da otklonimo neke nejasnoće. Neću da govorim rokove. U najskorije vrijeme ćemo imati zakon na dnevnom redu Vlade FBiH i uputiti u Parlament. Ne može biti novih kompanija, mora biti pod plaštom javnog preduzeća BH Gas”, kazao je Nikšić.

Osvrnuo se na koalicione odnose na državnom nivou.

“Potpuno je jasno kako koalicioni odnosi na nivou BiH nisu na najboljim granama nakon nametanja odluke visokog predstavnika o Izbornom zakonu. Jasne su bile poruke iz Rs-a. Radimo, razgovaramo i vidite kako su na kraju pristali i oni da učestvuju na predstojećim Lokalnim izborima. Imamo problem zastoja nekih odluka kada je u pitanju Vijeće ministara BiH i tu je najveći problem te tranše. Ne može je biti dok se ne usvoji Budžet institucija kako bismo dobili podršku. Budžet je usaglašen, ali stoji u Ministarstvu jer imamo neke druge neusaglašene stvari raspodjele akcija itd. Ucjenjivanje i uslovljavanje ne vodi nigdje i građani ostaju uskraćeni za sredstva koja bi se mogla utrošiti za projekte”, kazao je Nikšić.

“Mi smo više za to da jačamo državne institucije, a partneri bi radije da jačaju entitetske. Kompromis je potreban i podrazumijeva da svako nešto popusti, ali mi nismo spremni prelaziti linije nauštrb građana bez obzira koliko nam je stalo da EU puta”, kazao je Nikšić.

Upitan o najavi Milorada Dodika da će poslati prijedlog “razdruživanja” RS-a i FBiH, odnosno secesije Rs-a, Nikšić je rekao da nikakav prijedlog još nije vidio, ali da se u RS-u ne trebaju ni truditi da ga šalju, poručivši kako bilo kakvo razdruživanje BiH ne dolazi u obzir.

“To je najava koja nema šanse. BiH je jedinstvena, cjelovita i to ne dolazi u obzir. Ako je i to jedna od onih izjava od strane Rs neka i to prođe. Nema ništa od secesije, uzalud će se truditi da nešto šalju”, kazao je premijer.

Nije mogao precizirati kada bi trebao biti novi sastanak.

“Sjedili su ljudi koji su ratovali. Moramo sjesti i dogovarati se”.

Na vrh