Politika

Fazlić traži otkazivanje za sutra najavljene Skupštine Tuzlanskog kantona

Povjerenik Odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu (TK) Amir Fazlić traži da predsjednik Senad Alić otkaže za sutra najavljenu sjednicu Skupštine Kantona, koja bi trebalo da bude posvećena raspravi o povjerenju Vladi Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA.

Uz obrazloženje, Fazlić ističe da to treba učiniti u cilju zaštite interesa SDA.

Osim Aliću, dopis je uputio Klubu poslanika SDA, kantonalnom premijeru i ministrima u Vladi Kantona koji su članovi Stranke demokratske akcije.

– Obavještavam vas da je dana 14.02.2018. godine Predsjedništvo SDA BiH donijelo Odluku  o razrješenju svih organa i imenovanju Povjereništva za Kantonalni odbor SDA TK. Članom 4. spomenute odluke deflnisano je da u skladu s odredbama člana 85. Statuta SDA, Povjereništvo će voditi sve poslove Kantonalnog odbora SDA TK-a, a članom 3. te odluke Amir Fazlić je imenovan za predsjednika Povjereništva Kantonalne organizacije SDA.

Podsjećam vas da je Predsjedništvo SDA na jednoj od ranijih sjednica dalo punu podršku Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Begi Gutiću, a isto tako vam je poznata činjenica da je Izvršni odbor KO SDA TK u nekoliko navrata dao punu podršku Vladi Tuzlanskog kantona.

Odredbama člana 80. stav 5. Statuta SDA BiH propisano je da za sva važna pitanja klubovi poslanika SDA su dužni zatražiti i pribaviti mišljenje i stav nadležnih organa stranke s tog nivoa, a za strateški važna politička pitanja, od nadležnih viših organa stranke koja su za njih obavezujuća i nepoštivanje podliježe odgovornosti – naveo je Amir Fazlić u dopisu.

Tražeći da u cilju zaštite interesa SDA zakazana sjednica kantonalne skupštine bude otkazana, Fazlić navodi također da sva eventualna pitanja i probleme treba rješavati u okviru organa SDA.

Na vrh