Ljudi

Fatmir Alispahić uputio žalbu ombudsmenima u povodu Odluke o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH

Sarajevo

Područni ured, Dubrovačka br.6

71000 Sarajevo,Bosna i Hercegovina

sa.ombudsmen@ombudsmen.gov.ba

 

PREDMET: Žalba u povodu Inicijative o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme trajanja mjeseca ramazana, koja je usvojena na Skupštini Kantona Sarajevo 29.3.2023. godine, a kojom se krši Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini  

 

 

Poštovani,

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas (29.3.2023.) Inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme trajanja mjeseca ramazana, čime je zadužena Vlada KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanja KS da – „skrati trajanje časova od 29. marta do 24. aprila i omogući svim učenicima i radnicima pravo na slobodno vrijeme iftara tokom trajanja mjeseca ramazana”.

(link u prilogu: https://www.klix.ba/vijesti/bih/skupstina-ks-usvojila-inicijativu-o-skracenju-skolskih-casova-tokom-trajanja-ramazana/230329049)

 

Molim vas za hitnu reakciju, budući da se radi o očiglednom kršenju Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, koji u Članu 2.  Stav 1.  definira Diskriminaciju.

 

 

Skraćivanjem nastave zbog ramazana, u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevu, dogodila bi se diskriminacija prema djeci (ali i školskom osoblju) koja imaju pravo na puni nastavni kapacitet, a što Zakon definira kao diskriminaciju koja – „označava svako isključivanje, ograničavanje, davanje prednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je zasnovano na religiji ili uvjerenju, a koje ima cilj ili se njime može postići – direktno ili indirektno, namjerno ili nenamjerno – ukidanje ili umanjivanje priznanja, jednakog uživanja i ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim stvarima”. 

 

 

Odluka Skupštine Kantona Sarajevo u suprotnosti je i sa  Članom 4.  Ovog Zakona, koji precizira:  „Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere” – a čime je ugrožena jednakost učenika i radnika koji imaju pravo na „neispovijedanje vjere” .

Budući da se radi o Odluci kojom se krši Zakon, i koja je štetna po društvene imperative zajedništva i tolerancije, molim vas da se što prije obratite nadležnim tijelima i sugerirate da se ova Odluka opozove.

 

 

P.S. Dozvolite i nešto lično: Ja sam hadžija. Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi naumpalo da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste.   

 

Srdačno

Mr. sc. Fatmir Alispahić 

Na vrh