Fatmir Alispahić o nastavku suđenja pred Sudom BiH

06.10.2021.

Autor: Piše Fatmir Alispahić 


Poštovani,

Svjedoci smo utrkivanja u medijima da se objavi i opetuje kako je “Fatmir Alispahić optužen za mržnju”, a pošto bi koncept hajke bio poremećen trpanjem ilegalnih migranata u kontekst “konstitutivnih naroda”, onda je efektnije, i bombastičnje, bilo napraviti da ima taj nekakav što hoda i mrzi ‘nako, k'o zaobadana krava. U cilju vjerodostojnosti, ovaj optuženik nema biografije, a ni bibliografije, nije autor 20 knjiga, stotine TV emisija, nije član Društva pisaca, itd. …Sve je kafkijanski jasno.

No, to ne znači da pred vašu profesionalnu savjest ne treba staviti i činjenice koje opovrgavaju ovu tužnu optužnicu.

Dakle, kako može biti “optužen za mržnju” prvi otac koji je odveo svoju djecu da se poklone žrtvama koje su stradale od ruke našeg naroda? Kako može “mrziti migrante” onaj ko je prvi objavio nehumane uslove u kojima borave migrantske porodice, ili onaj ko se prvi založio protiv diskriminacije migrantske djece u školama? Stav o “sigurnosnoj prijetnji”, o sakrivanju trgovaca ljudima iza humanitarnog identiteta, o korupciji u organima sigurnosti i pravosuđa – nije i ne može biti “mržnja prema migrantima”.

Za raspirivanje “mržnje među narodima u BiH”, eto, optužen je jedan bošnjački pisac, kao aktivni saradnik Srpskog građanskog vijeća, Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, autor desetine tekstova u “Hrvatskom glasniku”, urednik izdanja i promocija Srpskog građanskog vijeća, neko ko je organizirao prvo obilježavanje Dana sjećanja na genocid nad Romima, neko ko je afirmirao Rezolucije iz 1941. za spašavanje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu, neko ko je u sjećanje vratio herojski čin muftije Kurta i spašavanje Srba na Badnje veče 1942. godine, neko ko je držao seriju predavanja (Sarajevo, Mostar, Tuzla, Zenica) o Martinu Lutheru Kingu i borbi protiv rasizma, neko ko je u dva navrata organizirao akcije čišćenja Jevrejskog groblja, itd, itd. …A toga ima još.

Nastavak suđenja je u petak, 08. oktobra, pa opet u ponedjeljak, 11.10.2021. godine.

Svako dobro – Fatim AlispahićBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!