Kult(ura)

Fantom Durmitora: Film sniman prije 90 godina bit će prikazan u BKC-u u Tuzli 26. oktobra

Centralni dio manifestacije 3. „Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti“ koju Bosanski kulturni centar organizuje od 25. do 27. oktobra/listopada 2022. godine je promocija knjige Daniela Rafaelića i projekcija istoimenog filma „Fantom Durmitora“, koji će publika moći vidjeti u srijedu 26. oktobra/listopada od 19.00 sati.

Prvi zvučni, dugometražni, igrani film u kojem se može čuti naš jezik, sniman prije 90 godina, a u fokus ovdašnje javnosti je ponovo došao nakon što je historičar filma Daniel Rafaelić iz Zagreba, istražio i kroz svoju knjigu predstavio pozadinu snimanja, prikazivanja i značenja ovog filma za kinematografiju naše regije, ali i cijele Evrope.

Autor je prikupivši dokumente, fotografije i brojna svjedočanstva, čitateljima približio priču o nastanku i sudbini filmu koji je trebao ostati upamćen kao pionirski poduhvat u historiji domaćeg ali i stranog zvučnog filma, ali kojeg je do pojave ove knjige prekrio zaborav. Knjiga koja popunjava veliku prazninu njemačke i domaće historije filma je objavljena dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

 

Film sniman u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu i na obroncima Durmitora u kanjonju Tare u Crnoj Gori, premijerno je prikazan 1933. godine, a glavnu ulogu u filmu igra Ita Rina, zvijezda predratnih njemačkih filmova. Film donosi priču njemačkih avanturista koji otkrivaju kulturna i prirodna bogatstva naših krajeva, uz neizbježnu ljubavnu priču koja upotpunjuje prikaz susreta dvije kulture germanske i slavenske.

Događaj koji objedinjuje promociju knjige i projekciju filma počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Manifestaciju 3. „Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti“ pored spomenutog događaja čine projekcije  filmova iz bh kinematografije za učenike, izložba  fotografija sa snimanja kultnih filmova bh. kinematografije, te panel diskusija „Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma“.

Partneri BKC TK u organizaciji ovog događaja su Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Filmski centar Sarajevo.

 

 

 

O autoru:

Dr. sc. Daniel Rafaelić je filmolog-arhivist, publicist filmskih djela, autor festivalskih programa, filmski kritičar i teoretičar. Rođen je 1977. godine u Bitoli, Makedonija. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu, kao i Filozofski fakultet gdje je diplomirao povijest 2002. godine. Na istom fakultetu je magistriro I doktorirao.

Profesionalno je bio angažovan u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu kao filmolog – arhivist i kao načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Bio je i direktor Hrvatskog audiovizualnog centra.

Usmjeren je na istraživanje domaće i svjetske filmske povijesti kao i istraživanje filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. Angažovan je i na Akademiji dramske umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Autor je i knjige “Kinematografija u NDH” (2013.), a kao koautor učestvovao je u pisanju knjiga “Expressionism and the Cinema” (2016.), “Orson Welles u Hvaru” (2018.), “Povijest svjetske egiptologije” (2020.)  i “Hramovi oteti Nilu” (2021.). U pripremi je njegova nova knjiga “U sjeni piramida: drevni Egipat na filmu”.

 

 

JU BKC TK

Na vrh