Business

Fadil Novalić: FBiH je likvidna i sa suficitom, MMF nam ne treba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ni danas nije htio komentirati prvostepenu presudu s obzirom da proces još nije završen.

“Zakon to zabranjuje. Ja sam u svojoj završnoj riječi rekao sve o toj konstrukciji koja se zove taj proces Respiratori i naravno više nemam šta da kažem. Čekam konačnu presudu”, kazao je.

Novalić smatra da FBiH ne treba novi aranžman sa MMF-om.

“Imamo apsolutno povoljne ekonomske parametre, apsolutnu likvidnost. Zadnja godina je završena sa suficitom i u takvim godinama ne treba aranžman MMF-a. Prepostavljam da svi znaju kome treba. Vjerovatno Rs-u, možda i državnom nivou ili nekoj novoj strukturi koja bi to upotrijebila za neke nove potrošnje, ali nama ne treba. Nemamo nikakvu potrebu da koristimo sredstva na tu likvidnost i suficit. Taj kredit se ne može dobiti bez odobrenja Federacije, samo je drugo pitanje ko će uime Federacije odlučivati”, kazao je Novalić.

Na pitanje smatra li svoj mandat uspješnim kaže da to trebaju odlučiti građani.

“Ja prije svega sam vodio Vladu koja je došla na krilima socio-ekonomskih reformi koje su uvedene pod pritiskom međunarodne zajednice, ali program smo uradili mi. I stranke su pod tim pritiskom meni dale ministre koji nisu bili tako politički vidljivi ali su jako dobro radili posao. Ova Vlada je uradila nevjerovatno puno, uradila je puno stvari koje niko ne želi da radi. Zakon o radu, penzioni sistem smo uveli i to je dalo nevjerovatne rezultate. Govorim samo o pokazateljima jer sve drugo je percepcija. BDP je u dva mandata narastao za oko 12 milijardi, broj uposlenih je narastao za 64.000 ili porezi su narasli za 5,5 milijardi koji služe za povećanje penzija, izgradnju. Zatim izvoz je porastao duplo, niz je pokazatelja. Plate su porasle, penzije isto tako. Očigledno je da Federacija konstantno raste otkako je ova Vlada.”

 

 

Federacija predstavlja ekonomsku stabilnost BiH

O percepciji javnosti da Vlada nije radila dobro kaže: “Ja sam došao da provedem socio-ekonomske reforme i to sam proveo sa svojom Vladom. Da je projekat bio da mi budemo popularan, mi bismo bili najpopularniji. Ali s time nismo mogli hraniti penzionere, borce.

Kazao je da su međunarodne organizacije pohvalile BiH u borbi sa Covid-19, a MMF je čak pohvalio i ekonomske mjere.

“Budući da imamo stabilan rejting sa B+, to je zasluga Federacije, koja i u zaduženosti i u pogledu kredita garant stabilnosti BiH. Prije svega ekonomske, a na osnovu toga se može izvesti i svaka druga stabilnost u BiH.”

Novalić navodi da su fiskalne zakone poslali na početku 2018. godine.

“Oni bi sad zlata vrijedili jer su predvidjeli smanjenje obaveza. Prije mjesec-dva smo ih korigirali i smanjili za još jedan procenat kako bi se mogle povećati plate, a da ne idu na štetu firmi, ali Parlament nema hrabrosti da uđe u te teške zakone i zahvate. Doradili smo zakone na mjestima gdje su bili zastarjeli. Fiskalni zakoni se donose na 20 godina, ne mogu se lako mijenjati”, kazao je.

Na pitanje zašto je bilo teško usvojiti te zakone kazao je da je bila nestabilna većina u prethodnom Parlamentu.

“Fiskalni i energetski zakoni ne mogu čekati novu Vladu i naduravanja.”

Navodi da su penzije povećali tačno onoliko koliko zakon nalaže, a da svako naredno povećanje zavisi od rasta.

“Mirovinski fond je takođe u suficitu i dok je ove Vlade neće niti jedan fond ili budžet doći u zonu ugrožavanja stabilnosti. Mi smo penzioni fond stabilizirali od 2018. godine i to se radi iz onoga što imate”, kazao je Novalić.

 

 

Energetska tranzicija 

Kada je riječ o energetskoj tranziciji kaže da je možemo sprovesti bez da to građani osjete.

“Bespotrebno je narasla ta nervoza oko energetske tranzicije. Stoji činjenica da je to neizbježan proces. Ali on je dug i razvučen i daje nam prostor da sve riješimo. Ova Vlada nikad nije reagirala na uvjetovanje, to je domaća zadaća koju mi moramo riješiti. Imamo tri energetska zakona koja moramo usvojiti. Da svaki građanin može dići solarni panel i koristiti struju, da svaki strani državljanin to može raditi. Možemo raditi tranziciju kad obezbijedimo dovoljno struje. Postoje samo dva uvjeta – da naši građani ne ostanu bez struje i da naša privreda ne ostane bez struje. Još uvijek izvozimo 30 posto struje. Vidjeli smo na ovoj krizi kako je blagodet imati ugalj. Energetski zakoni su naša nova ekonomija”, kazao je Novalić.

Na pitanje hoćemo li morati gasiti rudnike i prestati ulaganje u rudnike kazao je da se to neće desiti sve dok se održava proces.

“Nećemo prestat ulagati u rudnike. Mi danas imamo nedostatak rudara. Pojedini rudnici su nezadovoljni. Sad nam definitivno rudari trebaju po prvi put u dugom periodu. Svi koji bi danas se i zaposlili kao rudari vide da perspektiva je pod pritiskom, a s druge strane postoji potražnja za mlade ljude za aktraktivnijim poslovima nego što je rudnik.”

 

 

O namjenskoj industriji navodi da je to nesumnjivo političko pitanje.

“Na globalnoj sceni je to političko pitanje jer utiče na odbrambenu moć zemlje. Isključivo gledam da to može biti jedan značajan faktor ekonomskog razvoja. Na tim tržištima imamo ime. Pred našim proizvođačima oružje i municiju traže od Amerike do Bliskog istoka. Imali smo osam fabrika namjenske industrije i prije osam godina smo ih podigli od gubitaša do dobiti. Međutim nismo uspjeli u svim kompanijama, a među njima je i Zrak. Program koji oni proizvode manje se traži na tržištu. Stečaj su pokrenuli radnici, ne ovi koji sada rade njima je životno stalo do Zraka. Stečaj ne znači kraj za Zrak. Mi možemo iz drugih kompanija prebaciti posao, samo je pitanje kako je sud odlučio”.

“Uvijek sam radio ono što je u korist moje države. Radio bih i ubuduće ali ne bih to vezao za ovo mjesto premijera. Po meni na ovom mjestu ne treba da bude političar. Ako sam i ja bio postao sam u ovom periodu. Ja sam profilirani menadžer, bio sam na tržištu 33 godine i nije mi se problem vratiti”, kazao je Novalić.

Na vrh