BiH

Evropski parlament raspravljao o BiH, pozivi na sankcije Dodiku

Evropski parlament je održao zasjedanje u utorak popodne na kojem je jedna od tema bila situacija u Bosni i Hercegovini u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu i unutrašnjih političkih tenzija.

Većina evropskih parlamentaraca izrazila je podršku za ubrzano članstvo BiH u Evropskoj uniji, dok je manjina izrazila protivljenje.

 

– BiH je ključna za zapadni Balkan i umjesto unutrašnjih sukoba treba da se fokusira na EU agendu, tu je Bosni i Hercegovini mjesto – rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Međutim, naglasio je da očekuju reforme i ispunjenje 14 prioriteta EU dodajući da je to jedino što može približiti BiH članstvu u EU.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula govorio je o izbornoj reformi.

 

– Situacija u BiH još se više zakomplikovala ruskom agresijom na Ukrajinu. U ovoj državi ostaje previše prostora za politikanstvo. Napretka ne može biti bez konsenzusa. S druge strane preglasavanje volje jednog od konstitutivnih naroda je zloupotreba sistema. Moraju se poštovati i odluke ustavnog suda BiH, a ne samo presude Evropskog suda za ljudska prava – rekao je Picula.

Zastupnik njemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu Romeo Franz kazao je da invazija na Ukrajinu podsjeća na rat u BiH.

– Putinov rat u Ukrajini napad je na evropske vrijednosti. Putin želi vratiti Zapadni Balkan u prošlost. Njegov najveći saveznik na Balkanu je Dodik. Mi snažno tražimo sankcije Dodiku, ali neke zemlje su to blokirale, što je sramotno – kazao je Franz.

 

Mnogi parlamentarci govorili su o Miloradu Dodiku i njegovom negativnom uticaju na trenutnu političku situaciju.

Francuski socijalista Emmanuel Maurel podsjetio je da rastu tenzije između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

– Vidimo da se ovi iz RS-a žele otcijepiti. Možemo reći da je to jako opasno. Rat Vladimira Putina baca loše svjetlo na Milorada Dodika – rekao je Maurel, naglašavajući da bi moglo doići do još jedne katastrofe u Evropi ako EU nešta ne poduzme na vrijeme.

 

U Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegove pristalice bojkotiraju državne institucije, izjavio je na današnjoj sjednici Evropskog parlamenta parlamentarac Dietmar Köster.

– Dodik odbija osuditi rusku agresiju na Ukrajinu. On se zalaže za navodni neutralni stav što ne znači ništa drugo nego da se slaže s Putinovim ratom. Dodik koristi rat u Ukrajini kako bi unapređivao svoje proruske politike i kako bi uzrokovao raspad BiH – kazao je on.

Köster je kazao da je očigledno da Dodik sarađuje s Moskvom da bi destabilizirao BiH.

 

– Krajnje je vrijeme za EU da sankcionira Dodika i njegove pristalice da bi odbranili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. U ovom smislu, EU mora podržavati civilno društvo više nego što je to dosad radila – zaključio je Köster u svom govoru pred Evropskim parlamentom.

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik je kazala da je Dodikovo kontinuirano savezništvo s “ratnohuškačkim ruskim predsjednikom predstavlja prijetnju evropskoj sigurnosti i još jednom pokazuje da ne poštuje međunarodno pravo, državni suverenitet ili teritorijalni integritet.”

Postoji strah da će Putinovi saveznici izazvati sukobe u BiH, kazala je članica Evropskom parlamenta Tanja Fajon na današnjoj sjednici na kojoj se raspravljalo o situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

– Svjedoci smo da je došlo do eskalacije nacionalističkih tendencija koje prijete miru u BiH. Nama su potrebni izaslanici mira a ne izaslanici rata – rekla je Fajon.

Podsjetila je da u EP-u postoje pozivi na sankcija protiv Milorada Dodika, ali vjerovatno neće biti konsenzusa jer se mađarski premijer Viktor Orban protivi ovakvim mjerama.

Na vrh