BiH

Eurozastupnica Tineke Strik pozvala Schmidta da smijeni Dodika: Ako ovako nastavi, otuđit će Bosnu i Hercegovinu od EU

Nizozemska eurozastupnica Tineke Strik pozvala je visokog predstavnika Christiana Schmidta da smijeni predsjednika Rs-a Milorada Dodika.

– Ako Dodik nastavi, napravit će probleme Bosni i Hercegovini i otuđiti je od EU. Dodik se uzda u Putinovu zaštitu. Ako mu Dodik dozvoli, Putinov utjecaj postat će jači u Rs-u i u Bosni i Hercegovini.

 

Ako Schmidt ništa ne uradi, EU mora upotrijebiti ono što ima. Amerika zajedno s Hrvatskom vršila je pritisak na Schmidta.

Čović je za prijetnje i ucjene dobio nagradu – Izborni zakon. Dodik zaveden time pokušava isto dobiti. Schmidt treba ukloniti Dodika s funkcije – poručila je Strik u razgovoru za Face televiziju.

 

 

Ozbiljna prijetnja

Ocjenjuje važnim da EU bude vrlo jasna prema Dodiku.

– Ovo je ozbiljna prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To je jedna od najvećih prijetnji procesu pristupanja EU. Dodik još uvijek flertuje s Putinom, na pogrešnoj je strani historije – ističe Strik.

Dodaje da predsjednik Rs-a kriminalizacijom klevete ugrožava rad NVO, te da efekti njegovih zakona nisu samo problematični u praksi, već pozivaju na nasilje.

– Ako Dodik nastavi, napravit će probleme BiH i otuđiti je od EU. On stvara dojam da mu je Putin prijatelj i da će ga zaštititi i dati mu podršku – možda i finansijski. Jasno je da Putin ima svoje planove za Zapadni Balkan – smatra Strik.

Nada se, kako kaže, da će rasti podrška da EU pošalje dodatne trupe u BiH.

– Dodik stalno prelazi neke linije. Nisam sigurna da li će biti dovoljno podrške da se donese ta odluka. EU je podijeljena. Hrvatska i Mađarska imaju druge planove i to prijeti evropskom jedinstvu. Nadam se da ćemo rezolucijom koju pripremamo u Evropskom parlamentu zaštititi građane u BiH – govori nizozemska parlamentarka.

 

 

Treba nam odmicanje od podjela

Mišljenja je da je visoki predstavnik donio pogrešnu odluku 2. oktobra, te da je prva i najveća prijetnja za BiH etnička podjela.

– Sada nam treba odmicanje od podjela. Izborni sitem koji dijeli glasačko tijelo po etničkim crtama ne uklapa se u EU. To je pogrešno usmjerenje Schmidta. Svaki naredni korak mora ići u drugom smjeru.

Svaki građanin, bez obzira na vjeru i etničku pripadnost, mora imati mogućnost da bira koga hoće i da može biti biran. Čović hoće legitimno predstavljanje kako bi samo Hrvati mogli birati Hrvate.

Paradoksalno je što Čović sada ne da Schmidtu da koristi ovlaštenja koja ima, a kada se trebao mijenjati Izborni zakon govorio je da je to ispravna odluka. Da Schmidt ništa ne uradi, EU mora upotrijebiti ono što ima.

SAD neće mijenjati stav, za njih je najvažnija stabilnost. Njima Izborni zakon nije bio problem i bili su partneri s Hrvatskom da se izvrši pritisak na Schmidta. I Čović je prijetio u jednu ruku.

Ako se prijetnje i ucjene nagrade, onda možete dobiti samo još prijetnji i ucjena. Možda je Dodik zaveden onim što je Čović dobio od Schmidta, pa pokušava i on – navodi Strik.

Ocjenjuje da je Schmidt izgubio kredibilitet, te da mora biti neutralan. A ako “osmorka” šuti, daje signal da Dodik može nastaviti sa secesionističkim prijetnjama i otvoriti mogućnost da to i ostvari.

– Ovo je pravi trenutak da se djeluje i pokaže Dodiku da njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Usvajanje secesionističkih zakona nije zakonito. Rs nema mogućnost da zakonski napusti državne institucije.

Schmidt treba reagovati na Dodikove secesionističke poteze. Možda i da ukloni Dodika s funkcije. Kada bi EU bila potpuno ujedinjena, onda bi i ona djelovala jasnije prema političkim liderima u BiH.

BiH je podijeljena, ali podijeljena je i EU. Ruska invazija na Ukrajinu učinila je EU svjesnijom značaja integracije svih susjeda – zaključila je Strik.

Na vrh