BiH

Eto koga mi plaćamo – Delegati iz klubova Hrvata i Srba namjerno nisu došli na sjednicu na kojoj se trebalo usvojiti ukidanje akciza na gorivo

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je da su delegati Kluba srpskog naroda i delegati Kluba hrvatskog naroda namjerno eskivirali dolazak na današnju sjednicu Doma.

– To će i nastaviti raditi. Mi koji smo došli poslali smo jasnu poruku, a to je da stojimo iza onoga što smo obećavali u predizbornoj kampanji. Glasali bismo za zakone o akcizama i PDV-u. Pokušat ćemo ponovo, a predsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD) je rekao da ćemo o akcizama i PDV-u govoriti kroz redovnu sjednicu – rekao je Izetbegović.

Dom naroda je na današnjoj hitnoj sjednici trebalo da razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva, a drugim zakonskim prijedlogom bi bila uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te 22 posto na luksuznu robu.

Odgovorio je danas Izetbegović novinarima na pitanje šta misli o sankcijama Sjedinjenih Američkih država koje su uvedene premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću (SDA), naglašavajući da je Novalić sankcioniran zato što je obavijestio penzionere da su za njih urađene neke dobre stvari.

– Ne vidim u čemu je tu problem. Njegov posao je da to uradi i da obavijesti penzionere o tome, tako da ne vidim koji je razlog za sankcije američke administracije. Bojim se da samo izricanje sankcija na ovaj način gubi vjerodostojnost kroz ovakva obrazloženja – izjavio je Izetbegović.

Navodi da, što se njega tiče, Novalić je bio dobar premijer i uradio je dobar posao i da rezultati to pokazuju, a o tome, kaže, ne odlučuje State Departement.

Osvrnuo se i na rezultate Općih izbora, te istaknuo da je SDA dobro prošla i da će imati dobre pozicije u predstavničkim domovima i domovima naroda.

Dodao je da nije optimističan kada su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona, te navodi da se s tom pričom mogu samo dodatno zatrovati odnosi i zakomplicirati situacija u BiH.

– Trebamo formirati stabilne koalicije, pokušati uraditi što više za ovu zemlju i smirivati odnose u njoj, a kada to postignemo, možemo razgovarati o nečemu o čemu se mogu dobiti dvije trećine, koliko je potrebno za izmjenu Ustava – zaključio je Izetbegović.

Na vrh