BiH

Escobar priznao u američkom Senatu: Još od oktobra smo koristili bonske ovlasti kako bi se formirala Vlada FBiH

U Washingtonu danas zasjeda Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na kojem izvještaje o stanju na Zapadnom Balkanu podnose specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Chollet je poručio da je politika SAD-a zasnovana na jednostavnim principima koje žele vidjeti u Evropi.

Chollet: Nedostajući dio slagalice

– Naša politika je zasnovana na jednostavnom principu – slobodna, mirna i prosperitetna Evropa. To je u našem interesu, ali Zapadni Balkan je i dalje nedostajući dio slagalice.

EU integracije nisu jednostavne. Imamo prepreke. Imamo korupciju, kibernetske napade, ekonomske prepreke, zavisnost od ruske energije itd. Važno je da znamo koliko potencijala ima na Zapadnom Balkanu.

Zemlje Zapadnog Balkana prošle su dug put od završetka rata i imaju ogroman potencijal za veći prosperitet ali treba im naša pomoć da prevaziđu poteškoće.

Najveći izazov je posebno kada je riječ o odnosu Kosova i Srbije. Kosovo je suverena, demokratska država. To je jedan od naših najbližih partnera, SAD podržavaju Kosovo i njegovo priznanje, kao i integraciju u ujedinjene nacije – poručio je Chollet.

Napominje i da je jedan od glavnih izazova odnos između Kosova i Srbije.

– Evropske aspiracije Kosova i Srbije se neće desiti dok se ne riješe ove razlike i zato mi podržavamo dijalog sa EU.

Nakon mjesečnih dijaloga pod vodstvom EU imamo normalizaciju. Posljednji savjetnik Escobar bio je aktivni učesnik tih razgovora. Neslaganja mogu dovesti do narušavanja odnosa Kosova i Srbije. Ovo je veoma labilno i krhko, postoji dosta toga što moramo uraditi.

Mi podržavamo Kosovo ali želimo produbiti i odnose sa Srbijom. U našem interesu je da pomognemo Srbiji da shvati svoje potencijale – naveo je Chollet.

A potom se osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini:

“Bavimo se poteškoćama u BiH 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zapaljiva retorika, korupcija, demokratsko zaostajanje su stvari koje uznemiravaju i potkopavaju temelje Dejtonskog sporazuma. I dalje smo posvećeni BiH, teritorijalnom integritetu i provođenju Dejtonskog sporazuma”.

Prema njegovim riječima, nedavni izbori signal su da je Crna Gora spremna da prevaziđe razlike. Chollet je dodao i da su Sjeverna Makedonija i Albanija “sjajni saveznici” čiji progres prate, te da je Zapadni Balkan praktično “u dvorištu SAD-a” i da njihov rad na ovom području razvija temeljni cilj – razvoj demokratije, piše N1.

Chollet: I dalje smo posvećeni BiH (Foto: Twitter)

 

 

Escobar: U BiH je podijeljeno društvo

Escobar je rekao da je korištenje bonskih ovlasti bila teška ali potrebna odluka, te da će sa partnerima raditi na tome da odvrate Milorada Dodika od retorike podjela.

– Predsjednik Srbije i premijer Kosova su počeli pregovore o srpskim opštinama na Kosovu u nadi da ojačaju mir.

SAD podržavaju Kosovo i Srbiju da se provedu sve obaveze iz sporazuma. Srbija i Kosovo moraju normalizirati odnose da bi iskoristili potencijale.

U BiH je podijeljeno društvo, potkopane su euroatlantske aspiracije i budućnost građana, etnonacionalni politički lideri svi vode političke igre a ne prate javno dobro. Mi se bavimo pitanjem jačanja uloge međunarodne zajednice da se održi mirovni sporazum – naveo je Escobar.

Također je poručio da su bonske ovlasti bile teška, ali potrebna odluka.

– Koristili smo bonske ovlasti još od oktobra kako bi se formirala Vlada FBiH. To je bila teška ali potrebna odluka. Sa novim vladama možemo imati BiH na putu provedbe reforme i da se krene prema aspiracijama građana.

Uznemireni smo predsjednikom Rs-a Dodikom sa njegovim antidemokratskim potezima. U saradnji sa partnerima mi ćemo pokušati odvratiti Dodika od retorike podjela i otcjepljenja – istakao je Escobar.

Dodao je da će SAD nastaviti podržavati misiju ALTHEA.

– I dalje podržavamo misiju ALTHEA da se očuva teritorijalni integritet BiH, a u SAD ćemo i dalje koristiti sankcije za one koji potkopavaju institucije ili Dejtonski mirovni sporazum. Na kraju, to su i NATO članovi – zaključio je Escobar.

Na vrh