BiH

Erol Avdović – EKSKLUZIVNO DIREKTNO IZ VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a: Šta znači današnji dan za BiH u Ujedinjenim nacijama?

POSEBNO U SVAKOM POGLEDU – Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića je posebna tačka dnevnog reda i on će se, s obzirom da BiH nije nestalna članica Vijeća sigurnosti, ali jeste zainteresirana strana po tematici koja se obrađuje na sjednici – prema posebnom pravilu (Rule 37)obratiti kao gost umjesto stalnog predstavnika BiH u UN-u.
BRZA ODLUKA I ISPRAVNO RIJEŠENJE – To Džaferovićevo obraćanje je samo po sebi su-generis (slučaj sam po sebi), zbog načina kako se do toga došlo. Činjenica da se gospodin Džaferović hitrom reakcijom službenog Sarajeva i uz podršku drugog člana Predsjedništva Željka Komšića – brzo riješio na ovaj prekookeanski poduhvat. Sasvim ispravno. Brzo su obavljena i proceduralna pitanja (Hvala US) i tako se uputio se u New York i.
DIPLOMATSKI NOKAUTIRANI DODIK – Više od svega, njegovo izlaganje u UN-u direktno je osujetilo pokušaj trećeg člana Predsjedništva Milorada Dodika (koji je u Shmidtovom izvještaju direktno označen kao jedan od rušitelja Dejtonskog mirovnog sporazuma /ustavnog poretka BiH/ da preko svog surogata Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH – govori van institucionalnih interesa BiH. Pisali smo već o tome – taj pakleni plan je raskrinkran i nije uspio. Uostalom, u politici je vrag uvijek u detaljima.
VELIKE SU ŠANSE DA SE SCHMIDT OBRATI UN-u – Znajući za probleme koje oko svega generira Rusija i postavljanja pitanja “legitimiteta” Visokog predstavnika Shmidta, može se dogoditi da ruski diplomati zatraže tzv. poceduralno glasanje (javno ili iza zatvorenih vrata). Pitanje za glasanje bilo bi – da li da se gospodinu Shmidtu dozvoli ili zabrani nastup kako bi on pročitao svoj drugi izvještaj u Vijeću sigurnosti.
Međutim – proceduralno glasanje, da bi neki prijedlog prošao – zahtjeva samo dvije trećine postojećih glasova “ZA” bez prava na veto niti jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. To znači da je potrebno minimum devet, iako se predpostavlja da je već skupljeno (spremno – bez posebnog lobiranja) 13, a možda čak i 14 glasova ako Kina ne podrži Rusiju koja bi jedina bila protiv Shmidta.
Drugim riječima izvjestno je da skandala neće biti, kao što su velike šanse da se Christian Schmidt po prvi put od kako je 1. augusta 2021 preuzeo Ured OHR-a u Sarajevu obrati ambasadorima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku. (Erol Avdovic)


Komentari
Na vrh