Komentari

Enver Išerić: Probudite se, država je napadnuta!

Premijeri i predsjednici susjednih država svojim izjavama pokazuju da ne priznaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Oni ne mogu, mada su do sada za većinu građana uspijevali, da prikriju svoje teritorijalne pretenzije prema našoj državi, kaže Enver Išerić, povjerenik NES-a za Kanton Sarajevo.

“Tako je predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, a u vezi pitanja plinske južne interkonekcije nedavno izjavio: “Mi smatramo da, koje god rješenje u BiH bude nađeno, to treba biti rješenje u kojem Hrvati kao konstitutivan narod, budući da plin dolazi iz Hrvatske na područje gdje žive Hrvati u BiH, moraju imati ključnu ulogu. Tu nema nikakvih dilema i zato smo podržali Dragana Čovića”. Ovo ništa drugo ne znači nego miješanje u naša unutrašnja pitanja i poricanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Plenković bi da Bosnu podijeli teritorijalno i da po konstitutivnim narodima vrlo LEGITIMNO podijeli sve resurse i upravljanje istim, a državne institucije da svede na skup “plemenskih starješina”. Sve to rade u koordinaciji sa Srbijom i njenim rukovodstvom.
Zato vrše neviđeni pritisak na trojku, koalicijske partnere HDZ-a, da usvoje izmjene izbornog zakona da po istom principu podijele i obesmisle i Predsjedništvo i Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, navodi Išerić.

Poručuje da zato ”trojka” konačno mora progledati.

“Ne smijete podleći nikakvim ucjenama i pritiscima! Ne igrajte se sa državom koja je životima najboljih sinova odbranjena. I ako bude trebalo opet ćemo je braniti. Pokažite konačno da ste patriote. Odgovorite adekvatno na napade susjednih država na našu domovinu. I zapamtite da nikakav evropski put i kompromisi na štetu države nama nisu važniji od naše države izgrađene po principima modernih evropskih društava. Vi ste sada na popravnom. A s obzirom da predstavnici trojke uopšte nisu reagirali na ovu Plenkovićevu vrlo grubu i bezobraznu izjavu, izgleda da gradivo teško usvajaju i da će morati pasti. Probudite se, država je napadnuta”, zaključuje Išerić.

Na vrh