Zabava

Enis Bešlagić u Njemačkoj radio kao grobar, Amir Pilav Cvale u Crvenom krstu

Tešanj već nekoliko godina važi za najuspješniju općinu u Bosni i Hercegovini. Dug je spisak uspješnih kompanija, ali i biznismena po kojima je ovaj grad poznat širom regiona i Evrope.

 

Tešanjci su osim biznisa uspješni i u drugim oblastima društvenog djelovanja. Ponosni su naročito na svoju bogatu historiju i kulturno nasljeđe, a ljubav prema teatru ostala im je utkana i do danas.

 

Upravo je u Tešnju odigrana prva pozorišna predstava u našoj zemlji. U ovom bh. gradu prije 158 godina lokalni učitelj Stevo Petranović postavio je prvu pozorišnu predstavu zajedno sa zaljubljenicima u scensku umjetnost.

 

Poznati bh. glumac koji živi i radi u Zagrebu Enis Bešlagić sa ponosom ističe da je iz Tešnja.

 

Bešlagić je imao zanimljiv životni put. Tako je 1992. godine nakratko otišao u Njemačku i tamo radio kao grobar. Glumac je u Njemačkoj, tačnije u Minhenu, proveo nekoliko mjeseci i kao izbjeglica radio na groblju, a zbog čega, kaže, nije uspio naučiti niti riječi njemačkog jezika.

 

– Šta ću, mrtva usta ne govore – našalio se jednom prilikom glumac.

 

Tokom života u bavarskom gradu upoznao je još jednog Tešanjca, Amira Pilava Cvaleta, lidera grupe Zar, koji i danas živi i radi u Minhenu.

 

– Enisa sam poznavao iz Tešnja i ponovo sam ga sreo i bolje upoznao u restoranu Westend, čiji je vlasnik bio Ekic iz Bosanskog Novog. Tu su se tih godina uglavnom okupljali Bosanci i Hercegovci, ali i ljudi sa cijelog Balkana. To je bilo naše omiljeno okupljalište, u kojem je redovno pjevao i legendarni Kemal Monteno. Enis nas je uvijek nasmijavao vicevima i šalama. Njemu je prvi posao bio na groblju, a ja sam malo bolje prošao i radio sam u Crvenom krstu.

 

– Tu sam upoznao i mnogo naučio od rahmetli stomatologa Nedžada Hadžihasanovića iz Sarajeva. Uvijek sam podržavao i pomagao ljude iz BiH, a nakon tri decenije života u Njemačkoj, mogu se pohvaliti da imam dvije ambulante u Minhenu, a posao će u budućnosti nastaviti moji sinovi. Naravno, muzika je bila i ostala moja velika ljubav. U studiju GP u Minhenu, čiji sam vlasnik, sa  Igorom Vukojevićem uveliko radim na novim  projektima i pjesmama – kaže Amir Pilav Cvale.

Na vrh