Sport

Emir Hastor i Marija Vrajić pobjednici Sedmog tuzlanskog maratona

Jučer, je u Tuzli u tehničkoj organizaciji AK “Sloboda Tehnograd”  Sportsko-rekreativnog društva “Maratonac” na novoj certificiranoj stazi održan “7 TUZLANSLKI MARATON”  u okvru kojeg je  bilo organizovano i “PRVENSTVO BIH U MARATONU”.

Prema programu disciplina pored maratona /42,195 m)  u muškoj i ženskoj konkurenciji održane su  i trke u  polumaratonu (21.097,5 m) i  5000 m za starije kategorije, te dječije trke na 400 m i 200 m.

Pobjednik “Tuzlanskog maratona” je Emir Hastor iz AK “Goražde” sa  rezultatom 2:42,40 čime je ujedno osvojio i titulu državnog prvaka BiH za 2023 godinu.  Drugim mjestom  na 7 tuzlankom maratonu sa rezultatom 2:45, 23 i srebrnom medaljomza vice prvaka BIH okitio se Žarko Jovanović iz  AK Doboj, dok je treće mjesto na 7 tuzlanskom maratonu u ukupnom plasmanu zauzeto Aleš Lindić sa rezultatom od 2:48, 31. Bronzanu medalju na državnom prvenstvu u maratonu za 2023 godinu osvojio je Maksim Marinović iz AK Doboj.

U ženskoj konkurenciji   u maratonu na pobjedničko postolje  su izašle:  Marija Vrajić iz Hrvatske  osvojivši 1 mjesto sas rezultatom 3:23, 51,  drugo mjesto zauzela je  Snježana Pisarić  sa rezultatom  3:32, 12 što joj je ujedno i titula seniorske prvakinje BiH u maratonu za 2023 godinu. Treće mjesto osvojila je  Melika Brkić sa rezultatom 3:54,55, dok je titulu viceprvakinje BIH u maratonu za 2023 godinu osvojila Sanela Breljaković iz AK Sloboda Tehnograd” sa rezultatom 4:22,33.

Nagrade  pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji uručila je nekadašnja najbolja rukometašica  Svijeta  i naša  tuzlanska legenda Svjetlana Ceca Kitić,

Delegat Prvenstva BIH u maratonu bio Aziz Kevelj, dok je starter utrke  u maratonu, polumartonu i trci na 5000 m bila certifirana starterka iz Hrvatske Sanda Šarić.

U  trkama polumaratona   najbolji su bili 1. Branislav Čelić(1:18,47),  2. Emil Pencial (1:24,34),  3 mjesto  Sabit Šabanović.  U ženskoj konkurenciji   ostvareni su sljedeći plasmani: 1. Mjesto  Ines Jozić ( 1:32,05), 2 mjesto  zauzela je  Leila Hadžić (1:43,38) dok je treća bila Marijana Terzić (1:50:29).

U trci na 5000 m   na pobjedničko postolje su izašli:  Amor Mahmutbegović iz ARK Banovići  osvojivši prvo mjesto,  Mato Mićanović je bio drugi, dok je treće mjesto osvojio  Ajdin Hodžić.

U  ženskoj trci na 5000 m najbolja je bila Elma Hasanbašić iz AK Sloboda Tehnograd,  drugo mjesto osvojila je  Dušica  Šeber, dok je treća bila  Matea  Golenja.

U trkama za najmladje kategorije u disciplina 200 m i 400 m najbolje rezultate ostvarili su:

Dječaci 200 m                                                                        Djevojčice 200 m

1.Ali Solak                                                         1. Semina Mujanović – ARK Banovići

2.Benjamin Paočić                                         2. Ajna Nezirovac – AK Sloboda Tehnograd

3.Ahmet Bričić -Stojanović                           3. Milica Nikolić – AK Zvornik

 

 

 

 

 

 

Dječaci 400 m                                                  Djevojčice 400 m

  1. Emir Husagić                             Una Nasupović –  AK Sloboda Tehnograd
  2. Lazar Čulibrk                             Merjem Dubravić – AK Sloboda Tehnogad
  3. Ajdin Okanović                                 Ana Milošević – AK Zvornik

 

Ovaj sportski događaj je posebno značajan s obzirom na činjenicu da je Ivan Mustapić, član Atletskog kluba Sloboda Tehnograd, koji se smatra najboljim maratoncem u istoriji našeg kluba koji  je bio  višestruki prvak Balkana i imao je priliku sudjelovati na prestižnom London Maratonu dalekih šezdestih godina, i da nam je želja da  organizacija maratona u Tuzli  koja je postala  tradicija koju članovi Atletskog kluba Sloboda Tehnograd i strastveni maratonci  iz SRD “Maraton” već 7 godina održavaju kako bi promovisali grad Tuzlu, zdrav način života i vrhunski sportski događaj.

Iako smo svjesni da su obustave u saobraćaju i gužve u gradu  izazvale nezadovoljstvo nekih građana i vozača koji nisu propratili obavijesti o održavanju manifestacije i promjeni   režima saobraćaja u period održavanja maratona, treba napomenuti da je Tuzla nekada bila poznata kao najsportskiji grad bivše Jugoslavije. Ovaj put, učesnici su došli iz čak 12 različitih zemalja, što dokazuje veliki uspjeh ovog događaja. Nadamo se da ćemo, unatoč tim izazovima, nastaviti graditi Tuzlanski maraton kao svoj brend i sportski događaj koji će nas sve ponosno predstavljati.

Na kraju, željeli bismo zahvaliti svima koji su  učestvovali u organizaciji ovog događaja. Bez vaše podrške i truda, ovakav  maraton ne bi bio moguć.

 

Na vrh