Tuzla

EKSKLUZIVNO – Procurila anketa: Lugavić prvi, Berbić mu puše za vratom, Mirnes blizu

Vanredni izbori u Tuzli na programu su 5.2.2023. godine, trenutno se u Tuzlanskoj javnosti nameće pitanje ko će naslijediti dugogodišnjeg gradonačelnika, Jasmina Imamovića. Najveće šanse za to, u ovom trenutku ima kandidat SDP-a, Zijad Lugavić koji je dugogodišnji pomoćnik Jasmina Imamovića u Gradskoj upravi grada Tuzla.

 

Međutim, iako je u prvi mah, i prema izjavama koje je javnosti uputio i sam Imamović gostujući na televiziji N1, kako u protivkandidatima ne vidi konkurenciju, javnost u Tuzli u posljednjih deset dana pruža sve veću podršku mladom kandidatu koji nastupa ispred Naše stranke, Omeru Berbiću koji svakodnevno prezentuje program kojim želi doprinijeti unaprijeđenju života građana Tuzle. S druge strane, kao ozbiljnog protivkandidata Lugaviću, građani Tuzle smatraju i dugogodišnjeg borca za ljudska prava, Mirnesa Ajanovića. Ostali kandidati, Derviš Čičko, Halid Žigić i Almir Arnaut za širu javnost prema rezultatima ankete ne djeluju kao ozbiljni kandidati, te će njihovi „rasuti“ glasovi vjerovatno najveću pomoć pružiti kandidatu SDP-a, Zijadu Lugaviću.

 

Prema nazvaničnim podacima ankete koja je procurila u javnost, a koja je rađena za jednog od političkih subjekata cifre pokazuju kako Zijad Lugavić ima prednost nad ostalim kandidatima, jer je 32,2% ispitanih istaklo kako je Lugavić favorit za nasljednika Imamovića. S druge strane, najbliži Lugaviću je kandidat Naše stranke, mladi Omer Berbić koji ima podršku 25,6% ispitanika. Taj podatak i ne iznenađuje, s obzirom na to da je Berbić sve prisutniji među građanima Tuzle. Mirnes Ajanović, dugogodišnji borac za ljudska prava građana Bosne i Hercegovine ima podršku 18,1% ispitanika i trenutno je poprilično udaljen od mjesta gradonačelnika Tuzle.

 

U ovom trenutku, prema anketama najveću prijetnju Lugaviću za mjesto nasljednika predstavlja kandidat Naše stranke, i sigurno je da nas u posljednjoj sedmici očekuju zanimljiva sučeljavanja kandidata koja će, vjerujemo odlučiti ko će naslijediti Jasmina Imamovića na čelu grada Tuzla.

 

 

Na vrh