BiH

EKSKLUZIVNE INFORMACIJE PORTALA “ISTRAGA”: Nakon intervencija iz HDZ-a i Zagreba, Schmidt opet prilagođava Ustav FBiH Draganu Čoviću

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović postavio je uslov Međunarodnoj zajednici – (pot)predsjednik Federacije koji ne želi staviti svoj potpis na odluku o imenovanju Vlade FBiH mora u klubu konstitutivnog naroda kojem pripada imati podršku 14 delegata. Onaj (pot)predsjednik koji nema podršku 14 delegata u određenom klubu Doma naroda FBiH može biti zaobiđen prilikom imenovanja Vlade FBiH.

Čović je, prema informacijama Istrage, preko Vlade u Zagrebu za sada uspio ubijediti i Ured visokog predstavnika da prihvati njegov prijedlog te bi najavljena odluka Christiana Schmidta trebala ići u tom pravcu. Na taj bi se način zaobišao potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, a osiguralo stalno učešće HDZ-a BiH u vlasti. Evo i kako.

Prema Ustavu Federacije BiH “predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom”.

 

Ova odredba bi bila dopunjena rečenicom da onaj (pot)predsjednik koji nema podršku 14 delegata u određenom klubu Doma naroda FBiH može biti zaobiđen prilikom imenovanja Vlade FBiH.

Nametne li Schmidt te odredbe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara bi jedina bila nezaobilazna. Ona ovom trenutku ima podršku više od 14 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Refik Lendo ima podršku trinaest Bošnjaka, Igor Stojanović nakon popunjavanja Kluba Srba nakon njegovog odlaska ima podršku 12 delegata.

Ali nije Čoviću ovaj mandat ni bio problematičan. Lider HDZ-a BiH i OHR namjeravaju ovu stranku osigurati i za naredne izborne cikluse.

Na osnovu ranije nametnutih odredaba Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH je napravila izračun rasporeda delegata po kantonima.

 

alt

Držimo se sada Kluba Hrvata. HDZ BiH je neprikosnoven u Posavskom kantonu, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10. Ovih pet kantona daje ukupno 17 delegata iz reda hrvatskog naroda. Preostalih pet kantona daje ukupno šest delegata u Klubu Hrvata, što je nedovoljno da bi se zaobišao HDZ BiH ili stranke okupljene oko HNS-a. Prilikom popunjavanja aktualnog saziva Doma naroda FBiH, HDZ BiH je dobio četiri delegata iz HNK, tri delegata u SBK, jednog delegata u Livnu, četiri delegata u ZHK, jednog delegata u Posavini i jednog delegata u ZDK. To je ukupno 14 delegata i HDZ-u, faktički, nije potrebna podrška ni HDZ-a 1990 koji, u saradnji sa partnerskom strankom iz Livna, ima četiri delegata. S druge strane, stranke sa sjedištem u Sarajevu mogu u najboljem slučaju osvojiti sedam delegata u Klubu Hrvata, pod uslovom da u ZDK dobiju oba hrvatska mjesta i da u SBK naprave liste koje će im donijeti jednog delegata Hrvata. Tih sedam delegata, faktički, ne bi značilo ništa.

Podsjetimo, Christian Schmidt je prvobitno razmatrao opciju da (pot)predsjedniku FBiH koji ima dvotrećinsku podršku u klubu naroda kojem pripada omogući blokiranje imenovanja Vlade FBiH. HDZ BiH i Vlada u Zagrebu nisu pristali na ovo rješenje, jer bi ono, u budućnosti, moglo ugroziti HDZ BiH. Razlog je jednostavan – mnogo je lakše obezbijediti osam ruku u Klubu Hrvata, nego deset, koliko bi prema odredbi Ustava FBiH koju u saradnji sa HDZ-om BiH priprema Christian Schmidt bilo potrebno da se onemogući blokiranje imenovanja Vlade FBiH. Sa 14 delegata Dragan Čović ima osigurač da će njegova stranka vječno biti nezaobilazna prilikom formiranja Vlade FBiH.

Dio Međunarodne zajednice, saznaje Istraga, zagovara i donošenje jednokratne mjere kojom bi se omogućilo strankama okupljenim oko HDZ-a i NiP-a da bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende formiraju Vladu Federacije. Međutim, na sastanku u rezidenciji američkog ambasadora Michaela Murphya predstavnik NES-a je rekao da ta stranka neće podržati nikakva jednokratna rješenja. A ukoliko NES i SBiH ostanu pri stavu da neće učestvovati u formiranju vlasti na osnovu jednokratnog rješenja, stranke okupljene oko HDZ-a i NiP-a neće imati većinu u Predstavničkom domu koji potvrđuje imenovanje Vlade FBiH.

Na vrh