Tuzla

Ekološke edukacije u osnovnim i srednjim školama: „Mala škola ekologije” i velike životne lekcije

Program ekoloških edukacija “Mala škola ekologije” na inicijativu članova Organizacionog odbora „Let's Do It Tuzla“, pokrenut je 2013. godine s ciljem edukacije osnovnoškolske i srednjoškolske populacije o značaju očuvanja životne sredine i okoliša kao brige svih segmenata društva. Za deset godina svoga djelovanja, „Mala škola ekologije“ posjetila je sve tuzlanske osnovne i srednje škole, održavši ukupno 254 jedinstvenih prezentacija, čime je obuhvaćeno skoro 9.500 učenika. Ovim činom „Mala škola ekologije“ potvrdila je epitet najmasovnijeg ekološkog edukacionog programa ovog tipa na području cijele Bosne i Hercegovine.

U 2023. godini, tokom šestomjesečne implementacije programa edukacija, obuhvaćeno je 10 odgojno-obrazovnih ustanova, uz učešće 220 učenika uzrasta 6 do 18 godina. Na realizaciji ovih aktivnosti, u svojstvu vršnjačkih edukatora, angažovani su članovi Organizacionog odbora „Let's Do It Tuzla“, koji su u tu svrhu edukovani od strane lica sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

Naš projekat, između ostalog, poseban značaj posvećuje i terenskim aktivnostima, koje također sprovodi zahvaljujući, u najvećoj mjeri, saradnji sa odgojno-obrazovnim ustanovama u Gradu Tuzla, čime nastojimo kontinuirano raditi u cilju čišćeg, ljepšeg, zelenijeg i zdravijeg okruženja, a čiji je neizostavan segment i ekološki osviješteno stanovništvo. Smatramo da se u okviru postojećih nastavnih planova i programa u školama ne posvećuje dovoljna pažnja temama iz oblasti ekologije, zbog čega i nastojimo na ovaj način pružiti priliku učenicima da prošire svoje vidike o ovoj izuzetno važnoj tematici. Da je zaista tako, govori i činjenica da svakim danom imamo sve više i više ekoloških problema, a nikada manju svijest građana o tome. Zbog toga ćemo u narednom periodu poseban fokus staviti na sistemsko rješavanje tog problema.“, izjavila je Emira Hadžiribić, koordinatorica programa edukacija „Mala škola ekologije“.

Program „Mala škola ekologije“ podržan je od strane kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, ovlaštenog bosanskohercegovačkog operatera sistema za postupanje sa ambalažom i ambalažnim otpadom, koji je već godinama unazad partner projekta „Let's Do It“ na području cijele Bosne i Hercegovine.

Eko život d.o.o. Tuzla je ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, ponosno smo generalni sponzor Lets Do It timu i prijatelji smo svih akcija koje sprovode. Naš primarni cilj je zbrinjavanje ambalažnog otpada i ulaganje u dizanje svijesti najmlađih. „Mala škola ekologije“ dugogodišnji je projekat Lets Do It-a koji Eko život podržava unazad 9 godina i ima za cilj edukacije učenika osnovnik i srednjih škola o značaju pravilnog zbrinjavanja otpada na području Grada Tuzle. Neodgovornim ponašanjem prema otpadu ugrožavamo okoliš, i na taj način indirektno ugrožavamo i sebe, a da toga nismo ni svjesni. Od velike je važnosti da se konačno osvijestimo, da počnemo razmišljati na koje načine ublažiti sve veću štetu koju nanosio prirodi oko nas. Prva stvar koja nas može dovesti do promjene je da krenemo od sebe. Da pripazimo na koji način postupamo sa otpadom, ako ne znamo kako, da se potrudimo i naučimo. To je bitno za opstanak sadašnjih i budućih generacija, zato vrijeme je da se osvijestimo i da naučimo da živimo život u boji prirode.“, kazala je Edisa , predstavnica kompanije Eko život d.o.o. Tuzla.

Podršku programu pruža i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, u vidu izdavanja saglasnost za ulazak u osnovne i srednje škole na području Grada Tuzla, kao i druge društveno odgovorne kompanije i institucije koje omogućavaju implementaciju svih aktivnosti projekta „Let's Do It Tuzla“.

Let's Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 206.981 volontera, koji su očistili oko 16.370 tona otpada i zasadili 485.716 sadnica raznih vrsta drveća.

Očuvanje zelenih površina, čišćenje ilegalnih deponija otpada i sadnja drveća, zaštita životne sredine, unapređenje lokalne zajednice te poboljšanje uvjeta življenja mogući su jedino kroz angažman svih struktura društva, što upravo i jeste fokus aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Let's Do It“ u našoj zemlji. Svi građani Tuzle, naročito mladi ljudi imaju priliku da svojim učešćem, ali i podrškom ovih i sličnih aktivnosti „Let's Do It Tuzla“ tima, doprinesu poboljšanju ne samo ukupnog ekološkog stanja i svijesti već i smanjenju broja ilegalnih deponija otpada i nivoa zagađenja zraka u Tuzli.

 

 

Na vrh