Aktuelno

EESTech Challenge Tuzla 2019 – poznati pobjednici

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope, lokalni komitet Tuzla (EESTEC LC Tuzla), organizovalo je lokalnu rundu za europsko takmičenje “EESTech Challenge”, treću godinu zaredom, ovaj put  na temu Internet of Things (IoT). U takmičenju učestvuje 20 univerziteta iz cijele Europe.

 

EESTech Challenge je brend udruženja EESTEC i relativno mlad projekat. To je takmičenje koje se odvija na dva nivoa : lokalnom i internacionalnom. Komiteti prvo organizuju lokalnu rundu, a zatim pobjednici lokalnih rundi putuju na glavnu rundu gdje predstavljaju svoj grad i univerzitet, i međusobno se takmiče.

 

Učesnici su se prijavljivali u grupama od po 3 takmičara i pokazali svoje vještine u savladavanju projektnog zadatka. Maksimalan broj timova je bio 5. Radove je ocijenio stručni tročlani žiri.

Najbolji tim je osvojio veliku nagradu, a to je finalno takmičenje u Minhenu, Njemačka, gdje će imati priliku da predstavljaju naš grad, upoznaju takmičare i studente iz cijele Europe, uče  i naravno uživaju u ljepotama Minhena.

 

Pored takmičenja koje se održalo 15.3. 2019. u petak, studenti su imali priliku da prisustvuju i edukacijama koje su bogate kako teoretskim tako i praktičnim radom.

 

Prva edukacija je bila održana 22.2. 2019. godine. Tema edukacije je “Razvoj IoT aplikacija korištenjem Microsoft Azure IoT servisa”, a koju je održao dr. sc. Naser Prljača, red. prof. sa Fakulteta elektrotehnike, čije je znanje i iskustvo u ovoj oblasti zaista zavidno. Druga edukacija je bila održana  25.2. 2019. godine, gdje su učesnici imali priliku da slušaju sjajno predavanje koje je održala dr.sc. Lejla Banjanović-Mehmedović vanr. prof. na temu “IoT za pametne univerzitete i mašinsko učenje”. Treća edukacija, na temu “IoT in Health & Wellbeing” održana je 7.3.2019. godine u prostorijama Virgin Pulse Tuzla.

 

Ceremonija otvaranja takmičenja, kao i samo takmičenje je održano 15.3. u prostorijama Fakulteta elektrotehnike Tuzla.

 

Proglašenje takmičara bilo je 18.3.2019. u 19h u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, gdje su objavljeni pobjednici ovog takmičenja, a ujedno i predstavnici našeg grada i univerziteta – tim 3PatrIOTs. Takmičari Anes Sprečić, Emir Mujezinović, i Dženan Helić učestvovati će na Glavnoj rundi krajem maja ove godine koja će biti održana u Minhenu te time se boriti da što bolje pokažu svoje vještine i znanje.

 

Projekat podržali: Fondacija tuzlanske zajednice i Omladinska banka Tuzla.

Generalni sponzor takmičenja je Virgin Pulse Tuzla, Zlatni sponzor je Atlantbh Sarajevo, Srebreni sponzori takmičenja su DCCS d.o.o Tuzla i Marvelsoft d.o.o Tuzla, te Standardni sponzori takmičenja su CPE, Leftor d.o.o i ERAZMO.

Na vrh