BiH

Edin Forto: Srebrenici je neophodan jedan kandidat koji će se suprotstaviti negatorima genocida

Edin Forto najavio je da će ove godine započeti realizacija projekta izgradnje novog međudržavnog mosta preko rijeke Tare na lokaciji Hum – Šćepan Polje. O tome je govorio za N1:

“Cesta se nalazi na proširenoj mreži evropskih cesta i mogu se dobiti značajna sredstva. Nedavno sam išao u Budvu tim putem i svaki put insistiram da svi idu tom cestom da vide bruku i sramotu, kako su povezana dva glavna grada. Danas smo najavili raspisivanje tendera za most u Šćepan Polju, to je početak rješavanja cijele sporne rute. Ono što se treba dogoditi je finansiranje sa Svjetskom bankom, radi se o 100 miliona eura, koji će riješiti dio od Šćepan Polja do skretanja kod Foče, ali i popraviti cestu od Foče do Sarajeva. Ova cesta se najavljuje od 1983., otišlo je u legendu, nešto poput pruge u Hrasnici. Riješili smo Hrasnicu, riješit ćemo i ovo.”

Komentarisao je i situaciju u Srebrenici povodom lokalnih izbora:

“Da bi  bošnjački kandidat imao šansu mora biti jedan i to je jasno, i iskreno se nadam da će biti jedan kandidat u Srebrenici ne zato jer nekog preferiram, već zato što mislim da bošnjački kandidati koji su pobjeđivali u prošlosti su zagovarali u Srebrenici politiku suživota i pomirenja, zbog toga bi bilo dobro da se okupe oko jednog kandidata i da on pobijedi.”

O odnosu vladajućih partija na državnom nivou rekao je: “Koalicija je puno puta proglašena završenom, ali Vijeće ministara održava sjednice, parlament funkcioniše. Ne mogu da vjerujem da ćemo se odreći bespovratnih sredstava koja značajno mogu uticati na život građana i konkretne projekte.”

Ipak, kaže da blokade postoje, ali da su one stvar političkog pritiska na koji se neće pristati: “Ja to zovem politički pritisak. Bilo kakva ucjena ili politički pritisak neće proizvesti ništa. Ako neko ne uputi budžet, a to mu je posao, on mora znati da takvo ponašanje ima svoju cijenu.”

Na vrh