BiH

Edhem Bičakčić: Ovo je Schmidtova vlada i njegova odgovornost je velika

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Edhem Bičakčić smatra da radnici nekog velikog razloga za slavlje danas baš i nemaju.

– Ali praznici su došli poslije perioda kada se kontinuirano radilo i svakako ih treba iskoristiti. Koliko sam vidio, grad je prazan, al gužve prema jugu u petak i subotu su bile velike – poručio je Bičakćić gostujući u emisiji “Rezime” Federalne televizije.

 

 

Čeka nas još dosta posla

Ocjenjuje da je vlast u Federaciji BiH oktroisao visoki predstavnik Christian Schmidt.

– Ovo je Schmidtova vlada. Nadam se da će biti uspješna i ne želim je unaprijed osuđivati. Odgovornost visokog predstavnika za njeno buduće djelovanje je velika – naveo je Bičakčić.

Smatra da Schmidtove intervencije nisu na fonu rješavanja ustavnih nedosljednosti kojih ima podosta u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Imamo brojne presude Međunarodnog suda u smislu ljudskih prava i potrebnih intervencija na Ustav, ništa od toga nije riješeno. Nažalost, čeka nas još dosta posla da bi se taj ozbiljan posao ustavne konstitucije BiH zaokružio – navodi Bičakčić.

Naglašava da baš i ne voli visoke predstavnike, te da s mnogima od njih ima loše iskustvo.

– Oko Schmidta ne znam šta posebno kazati jer nisam direktno involviran u ovo njegovo postupanje. Sada je formirao Vladu, uklonio blokade i vidjet ćemo šta će dalje biti – govori Bičakčić.

Mišljenja je da cijela situacija oko formiranja vlasti u FBiH može doprinijeti produbljivanju podijeljenosti društva.

– Inače, kod Bošnjaka imamo tzv. udrobljavanje političkog tijela sa bezbroj stranaka. Potrebno je pokrenuti procese integracije i okupljanja, naravno na različitim opcijama, neka bude i centar, lijevo, desno. Ali dovoljne su tri opcije, nema potrebe za ovim konglomeratom – napominje Bičakčić.

Optimista je kaže, vjeruje u budućnost Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Energetika je razvojna šansa kompletne BiH

– Vjerujem da će unutrašnji politički dijalog doći i napraviti rješenje unutar BiH, sa malo manjom intervencijom međunarodne zajednice.

Ona je dosad mnoge stvari kočila. Trebaju ili ozbiljno raditi ili pripremiti izlaznu strategiju kako će završiti ono što je u Dejtonu ostalo nezavršeno – potcrtava.

Govoreći o položaju Bošnjaka u aktuelnom političkom ambijentu, Bičakčić je rekao da se ne razlikuje od položaja Srba i Hrvata.

– BiH je formirana na osnovu referendumskog pitanja, na osnovu ravnopravnosti i građana i naroda BiH. Treba primijeniti tu formulu i doći do stvarne ravnopravnosti i građana i naroda u BiH.

Ako neke stvari gledate parcijalno, može se izvući zaključak da je neko ugrožen, ali globalno to neće biti. Sloboda je osnova, u demokratiji postoji i dok god ona nije ugrožena postoji mogućnost da se stanje popravi – kazao je Bičakčić.

Smatra da je energetika razvojna šansa kompletne BiH, te da, kada je riječ o radu Vlade Federacije, u sektoru energetike nije uradila ništa.

– Proizvodnja u rudnicima je smanjena za 2 miliona tona. U prošloj godini kada je to moglo i da se zaradi nije bilo uglja. Restrukturiranje rudnika nije ni počelo, uložena su značajna sredstva, a nije bilo efekata. Nemamo zakona o obnovljivim izvorima, a on je potreban da olakša pristup – ocjenjuje Bičakčić.

Navodi da mu je posebna čast što je izabran za predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH.

– Posebno ću se potruditi da otvorimo pitanje ugovora sa državom i da tražimo to rješenje. Vjerujem da ćemo naći to rješenje i da ćemo potpisati ugovor sa državom.

Nekad se smatralo da je to naša država i da nije potrebno da imamo ugovor, ali obzirom da druge vjerske zajednice imaju ugovor sa državom, Islamska zajednica treba također da ima ugovor sa državom – zaključio je Bičakčić.

Na vrh