BiH

Dževad Mahmutović: Imovina je državna i uvijek mora biti, ali se može njeno korištenje regulisati zakonom

Dževad Mahmutović, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli i delegat u Vijeća naroda RS-a, komentirao je za Faktor današnju izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s pitanjem državne imovine.

 

– Visoki predstavnik je u potpunosti u pravu. Dejtonski ustav je ostavio mnogo prostora za unapređenja stanja u BiH. On je bio mehanizam da se zaustavi rat, na tom nivou, ali oni koji su ga kreirali ostavili su sasvim dovoljno prostora za unapređenje. Između ostalog, to je i unapređenje jačanja države kroz državnu imovinu – smatra on te dodaje:

– To što druga strana govori da je to pitanje riješeno 49 naprema 51… Ne radi se o podjeli državne imovine, niti podjele teritorije, nego o podjeli administrativnih nadležnosti na tom teritoriju. Ja sam uvijek govorio da se pitanje državne imovine trebalo rješavati onako kako je to započeto nekad 2005. godine kada je i formirana Komisije za državnu imovinu.

 

Mahmutović navodi kako visoki predstavnik govori na tom fonu.

 

– Svi oni koji misle, žele i trebaju da koriste državnu imovinu u interesu svih građana BiH trebaju sjesti u Parlamentarnoj skupštini BiH, formirati Komisiju i pripremiti zakon kojim će se regulisati pitanje državne imovine. Kada kažem regulisati pitanje državne imovine, ne mislim na ono što se vrlo često čuje u javnosti da se podijeli imovina.

Imovina je državna i uvijek mora biti, ali se može njeno korištenje, upotreba regulisati zakonom tako da to bude u korist svih građana u BiH, a ne pojedinaca koji žele da krčme državnu imovinu kao što je krčme i sada. Na velikom gubitku je država BiH. I u Odluci Ustavnog suda piše da to može biti značajan izbor prihoda za BiH – zaključuje Mahmutović.

Na vrh