BiH

DŽENAN ĐONLAGIĆ OTKRIO ZBOG ČEGA NEĆE NA RASPRAVU: “Sve je krenulo kada je Nikola Špirić predsjedavao, a nastavlja se sada kada je funkciju preuzeo Dragan Čović…”

-Ustavni sud BiH je za sve građane, a ne za pojedine etničke grupe, poručio je Đonlagić.

Delegat u Doma naroda PSBiH Dženan Đonlagić (Demokratska fronta), otkrio je razloge zbog kojih neće prisustvovati raspravi na sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

-Na raspravi Zakona kojim se urušava postojeći Ustavni sud BiH neću učestvovati. Predloženi Zakon je protivustavan i drugo sadržaj je u suprotnosti i sa Mišljenjem Venecijanske komisije. U Parlamentu BiH se želi usvojiti Zakon koji će i od Ustavnog suda napraviti novi dom naroda.

Predložena materija se ne može niti tretirati zakonom, nego samo izmjenama Ustava BiH! Podsjećam da je neustavni tekst Zakona uvršten u dnevni red preglasavanjem Kluba bošnjačkog naroda. Sve je krenulo kada je Nikola Špirić predsjedavao Domom naroda, a nastavlja se sada kada je funkciju predsjedavajućeg preuzeo Dragan Čović.

Problem je također u namjeri delegata Kluba srpskog naroda, podržan delegatima oba HDZ-a, da izmjene sistem odlučivanja Ustavnog suda BiH na način da to bude etnički i teritorijalno (entitetski utemeljeno) odlučivanje. To je potpuno neprihvatljivo. Etničke kvote ili kriteriji za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavljaju izraz nove diskriminacije. U načinu odlučivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne mogu biti primijenjeni etnički sistem odlučivanja, kao ni teritorijalni, odnosno entitetski sistem odlučivanja.

Ustavni sud kao najviša sudska instanca u državi sa specifičnim nadležnostima koji donosi odluke, a koje se odnose na sve građane Bosne i Hercegovine, svoje odluke treba donositi prostom većinom od ukupnog broja sudaca. Ustavni sud BiH je za sve građane, a ne za pojedine etničke grupe, poručio je Đonlagić.

Na vrh