BiH

Džemal Smajić: Čović je stvarni šef Trojke

Ove srijede u političkim minutama Jutarnjeg programa gostovao je SBiH-ov Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH.

Hoće li glasati za tehničke izmjene Izbornog zakona BiH? Očekuje li njihovo usvajanje ili da ih nametne visoki predstavnik u BiH? Kako gleda na posljednji prijedlog HDZ-a BiH o izmjena Izbornog zakona BiH? Zašto se predstavnici SBiH-a nisu odazvali sastanku o izmjenama Ustava BiH?

Kako u suprotnim stavovima pronaći većinu za osiguranje izbornog integriteta i izmjene Ustava BiH? Hoće li evropski put BiH u martu doći na novu stepenicu otvaranjem pristupnih pregovora?

 

 

-Sjednica Doma naroda BiH-

”Pitanje izmjena Izbornog zakona je jedan politički princip za koji se mi iz SBiH zalažemo već duži niz godina. Što se tiče mene kao delegata ispred Stranke za BiH naravno da ću na današnjoj sjednici glasati za tehničke izmjene Izbornog zakona. Ali ono što smo čuli, iako je prošao u Predstavničkom domu, nakon onog čuvenog sastanka gdje su se predstavnici stranaka HDZ-a, SNSD-a i Trojke, gdje su se dogovorili da će oboriti ovaj zakon danas, iako su njihovi zastupnici glasali za taj prijedlog. Ima nas koji imamo malo duže pamćenje nego što to misli predsjednik NiP-a. Ja se sjećam prošlih izbornih ciklusa, kada je upravo on bio, hajde da tako kažem, najgrlatiji kako se spremaju političke krađe, kako će on i NiP biti pokradeni i tako dalje. Mi smo imali situaciju gdje je CIK prošle godine uputila zahtjev za 18 miliona sredstava kako bi se obezbijedila ta tehnička pomagala. Ako su uvijek govorili o krađama, mislio sam da kada dođu na poziciju i mogu odlučivati o tome, da će glasati za tehničke izmjene Izbornog zakona i da možemo imati stvarni prikaz volje birača. Ova tehnička pomagala to osiguravaju.

U onim prezentacijama koje su nam prezentirali kao delegatima, može se zaključiti da to u mnogome poboljšava izborni proces. Ovim prijedlogom i tehničkim izmjenama Izbornog zakona se utjecaj ljudskog faktora svodi na minimum. Oni kao argument navode biračke odbore i slično, ali mislim da to nema utjecaja ukoliko bi se uvele ove tehničke izmjene. HDZ želi kroz tehničke izmjene Izbornog zakona da ubaci i te amandmane koji se odnose na Ustav BiH i da na taj način ubace takozvani plutajući entitet i da čovjek koji će biti biran iz reda Hrvata mora biti iz HDZ-a. To je ukratko njihov plan. HDZ i Dragan Čović pokušava da ubaci izmjene koje nemaju evropski i zapadni pristup. Ne bi sada ni visoki predstavnik vršio pritisak, nego Američka ambasada vrši pritisak. Američka ambasada već godinama pokazuje da je jedan od najvećih izvora korupcije jeste izborni proces. Visoki predstavnik bi morao reagovati. U suštini, ja nisam za to da visoki predstavnik išta mijenja i nameće. Bilo bi dobro da se vladajući političari pobrinu za to da dođe do izmjena. Mi nismo nikada za uplitanja i nametanja odluka visokog predstavnika”, kazao je.

 

 

-Sastanak koalicije-

”Ono što je procurilo u javnost, sve smo vidjeli. Ali nismo vidjeli niti jedan reformski zakon koji bi nam mogao osigurati zeleno svjetlo za pregovore u martu. Sam taj momenat odlaženja na privatno imanje Milorada Dodika, čovjeka koji je optužen, izvršio udar na Ustav BiH, da neće uvažiti odluke visokog predstavnika i slično, da se takvom čovjeku ode na noge na njegovo privatno imanje. To je ustvari odnos, imamo dvojako kako se Trojka odnosi prema državi BiH. Da imaju ozbiljan odnos i pristup prema državi BiH, ne bi otišli na privatno imanje čovjeka protiv kojeg se vodi sudski postupak, nego bi to radili u institucijama BiH. Oni odlično razgovaraju kada je u pitanju kadrovska politika, tu imaju jako dobru komunikaciju i nema prekida razgovora, ako mogu o tim pitanjima razgovarati, zašto ne bi mogli o ovim”, rekao je Smajić.

 

 

-Izmjene Ustava BiH-

”Ako pratimo dešavanja kada je došlo do poziva opozicionim stranka da prisustvuju sastanku, vidjet ćemo da se to dogodilo nakon onog sastanka u Mostaru. I tada je jedan od predstavnika stranaka Trojke izlazi i poziva stranke opozicije da se uključe u razgovore o izmjeni Ustava. Šta nam to govori? To nam govori da je upravo na tom sastanku dobio nalog od Dragana Čovića da to uradi jer su vidjeli da nemaju dovoljno kapaciteta da izvrše izmjene Ustava jer tri trebaju dvije trećine ruku. Stvarni šef ove Trojke je Dragan Čović, nisu oni. Oni moraju da bezuslovno slušaju šta im on naređuje. Zato su i otišli na sastanak kod Milorada Dodika da im on kaže šta trebaju da rade jer oni nemaju viziju kuda treba ići i šta treba raditi. Oni su se našli u tom rascjepu.

Krenulo je sve od toga kada su dvojica ili trojica predstavnika Trojke išli na noge i Draganu Čoviću u Mostar i Miloradu Dodiku u Banja Luku i molili, ne za svoje stranke, nego lično za sebe da ih imenuju i da budu ministri u Vijeću ministara države BiH. Vidite da su dvojica predstavnika stranaka Trojke imenovani kao ministri u Vijeću ministara, a treći je premijer Vlade Federacije. Imam dokaze i bio sam sve vrijeme. Vi se sjećate da je Stranka za BiH učestvovala i bili smo u stalnom kontaktu i viđali se, išli smo na famozni sastanak u Doboj kada je konačno Stranka za BiH zajedno sa NES-om tražila da idemo sa opozicijom da se formira vlast na državnom nivou, sa opozicijom iz manjeg bh. entiteta. Stranke Trojke su to odbile, naravno, morale su jer je to inzistirao Dragan Čović. I tako se otišlo sa Miloradom Dodikom i dale mu se sve ove poluge vlasti u državi BiH da bi on mogao još jače i još prodornije da iznosi takve ideje, prijetiti, rušiti državu BiH, rušiti i omalovažavati institucije države BiH. I stranke Trojke su dale tu snagu Miloradu Dodiku što se uopće nije smjelo dozvoliti”, kazao je.

 

 

-Zakon o državnoj službi-

”Šta će se danas desiti na Domu naroda vidjet ćemo, ja ću se zalagati da on ne bude usvojen. Oni ovim zakonom predviđaju i sam ovakav prijedlog Zakona o državnoj službi govori o tome koliko stranke Trojke uopće nemaju nikakvu viziju kako ovu državu treba voditi, kako ovu državu treba uređivati i u kojem pravcu voditi. Ovim zakonom su predvidjeli da savjetnici na državnom nivou, njih 36 funkcionera na državnom nivou, imaju pravo imenovati po 3-4 savjetnika. Oni ne bi trebali biti državljani BiH, mogli bi biti penzioneri i ne bi morali imati visoku stručnu spremu. Sada ću navesti primjer da nam Aleksandar Vulin iz Srbije dođe da bude savjetnik u institucijama države BiH, možda, čak, i u Predsjedništvu i da bude plaćen iz budžeta države BiH. Znate od koga? Od Bošnjaka jer oni najviše pune budžet države BiH”, kazao je.

 

 

-Pristupni pregovori-

”Ja se iskreno nadam i optimista sam. Ali, nažalost, ne mogu to javno kazati. Ovo sve što rade stranke Trojke, HDZ i SNSD sve rade kako mi ne bi to dobili, iako javno zagovaraju kao da je evropski put njihov cilj. Ali, nažalost, mislim da nećemo dobiti zeleno svjetlo”, rekao je za kraj ovog razgovora Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH.

 

 

federalna.ba

Na vrh