Business

Dva specijalna priznanja za članicu Komore u Beogradu

Od 30. novembra do 3. decembra, na Beogradskom sajmu, ljubitelji dobre hrane i pića imali su priliku da uživaju u jedinstvenom spoju tradicije i autentičnosti. U bogatoj lepezi manifestacija Beogradskog sajma, održan je i 17. po redu Sajam etno hrane i pića. Ova manifestacija već niz godina predstavlja pravu poslasticu za sva čula, pružajući posjetiocima priliku da otkriju raznolikost ukusa i mirisa koje nudi bogata kulinarska baština regiona. Ove godine se na Sajmu predstavilo više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda, kao direktni izlagači, a oni nešto manji su svoje proizvode predstavili na zajedničkim izložbenim postavkama koje su uglavnom organizovale privredne komore, prije svih Privredna komora Srbije i njeni regionalni ogranci te Zadružni savez Srbije i Vojvodine, gradske uprave i udruženja.

HIP3

Privredna komora Srbije, kao prijatelj i partner manifestacije, na 17. po redu sajamskoj manifestaciji hrane i pića predstavila je proizvođače iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Кraljeva, Кragujevca, Кruševca, Užica, Valjeva, Pančeva, Novog Sada i Beograda. Kada su u pitanju privredne komore iz Bosne i Hercegovine, ne možemo se pohvaliti značajnijom organizacijom i kvalitetnijim nastupom na sajmu u Beogradu. Tek, Kantonalna privredna komora Tuzla je nastavila sa dobrom praksom predstavljanja svojih članica na svim značajnijim sajamskim manifestacijama sa već prepoznatljivom zajedničkom postavkom pod nazivom “Privreda TK”. Na 17. sajmu etno hrane i pića u Beogradu izlagalo je 13 firmi članica Komore i predstavili su svoje proizvode i usluge. Postavku su činili „Cofi“ Kalesija, „Guber“ Tuzla, “Solana” Tuzla, “Corn flips” Srebrenik, “Piemonte” Tuzla, UR “Etno Restoran Bardak” Đurđevik, “Impakt” Tuzla, PTP “Kupres-Milch” Kupres, “Aronija Okanović” Tuzla, “Fana” Srebrenik, “PortaNaturae” d.o.o. Srebrenik, Turistička organizacija Grada Tuzla i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

 

Pokrovitelj ovogodišnjeg Sajma etno hrane i pića bilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije uz grad Beograd. Jelena Tanasković ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije je zvanično otvorila manifestaciju uz pozdrav svim gostima i izlagačima, i prije svega čestitala Beogradskom sajmu na vioskom nivou organizacije kvalitetnog i značajnog događaja. Istakla je važnost ove priredbe za očuvanje tradicije, kulture i jezika, rekavši da je ovo prava promocija Srbije. Po završetku Sajma, stručni žiri je saopštio i dobitnike značajnih priznanja. Glavnu nagradu najvećeg regionalnog gastronomskog sajma, 17. Sajma etno hrane i pića, „Etno hrana i piće – Robna marka iz Srbije“ dobila je mljekara “Suvobor” d.o.o. Pranjani za asortiman proizvoda od kravljeg mlijeka.

HIP2

Osim glavne nagrade dodijeljeno je niz nagrada i priznanja proizvođačima hrane i pića, i to u različitim kategorijama. S ponosom ističemo da je nova članica Kantonalne privredne komore Tuzla, firma PTP “Kupres-Milch” osvojila dvije nagrade. Specijalno priznanje u roboj grupi “Proizvodi od mlijeka”, zaslužili su za dva proizvoda: Kupreški koziji premium sir i za Kupreški dimljeni sir. Čestitamo našim novim članovima iz Kupresa (kanton 10), uz želju da nastavimo saradnju i sajamske nastupe na obostrano zadovoljstvo i poruku značaja članstva u komorskom sistemu.

Na vrh