Kult(ura)

Dva Hamleta na sceni Narodnog Pozorišta Tuzla

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla u narednim danima za svoju publiku će odigrati dvije predstave s aktuelnog repertoara.

 

Predstava „Hamlet“, autora Williama Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića, odigraće se u petak, 17. marta u 19,30 sati. Ovaj pozorišni klasik, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, ostvario je velike uspjehe na lokalnim i regionalnim pozorišnim scenama. Prema riječima reditelja, Hamlet djeluje pozorišnom predstavom, režirajući Mišolovku. Predstava mu je jedini način da uvjeri sebe i publiku u počinjeno kraljevo nedjelo na dvoru, izvršeno kao savršen zločin bez ijednog svjedoka. Shakespeare nam u „Hamletu“ pokazuje da je suština pozorišne umjetnosti to da u zamku, u mišolovku, hvata zločine kojima je u datom režimu skriven trag, a na kojem se taj režim održava.

U predstavi igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević.

 

Predstavu „Predstava Hamleta u selu Mrduša donja“ , autora Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića, tuzlanska publika će moći pogledati u utorak, 21. marta u 19,30 sati. Ovo je jedna od najvažnijih i najboljih savremenih drama. Brešan u ovom djelu kroz komične situacije pokazuje tragične posljedice do kojih dovodi totalitaristička ideologija, podržana primitivnim mentalitetom.

Radnja ove komedije je smještena u pedesete godine 20. stoljeća, poslijeratno razdoblje i ozračje, u izmišljenom selu Mrduša Donja. Na inicijativu vlasti, u selu se priprema izvođenje predstave „Hamlet“. Uz organiziranje predstave, paralelno se odvija prava drama među stanovnicima sela Mrduša Donja koja na kraju završava tragično. U predstavi igraju Nermin Omić, Meliha Fakić, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Elvira Aljukić, Nenad Tomić, Nedim Malkočević,Midhat Kušljugić i Mirza Pinjić.

Rezervacija ulaznica za predstave mogu se izvršiti na broj mobilnog telefona ili viber 064 43 55 704 ili na email adresu rezervacije@nptz.ba

Na vrh