BiH

Dunović: DF ostaje u opoziciji u HNK, HDZ BiH neće pristati na Izborni zakon koji ne ispunjava njihove želje

Demokratska fronta definitivno ostaje u opoziciji u HNK, konačna je odluka i Predsjedništva DF-a na današnjoj sjednici čime je potvrđena odluka Kolegija DF-a od prije dva dana.

Potpredsjednik DF-a Milan Dunović kazao je da je HDZ BiH nezaobilazan u formiranju Vlade HNK i konačna odluka je bila na vrhu stranke.

Na pitanje da li je tačno da je ovom odlukom DF pomogao da SDA uđe u vlast Dunović je kazao “ni blizu”.

“Mi smo rekli da koaliranje u HNK ni sa SDA ne dolazi u obzir. Onda je krenulo spinovanje iz SDP-a da će se omogućiti da SDA uđe u vlast ili da ostane tehnička vlada. DF ima dvije ruke u Skupštini HNK. Izlaskom DF-a nedostaju dvije ruke. HRS također ima dvije ruke. Ulaskom HRS-a formira se nova vlada i SDA nije u vlasti”, kazao je Dunović za N1.

Potvrdio je da je KO DF HNK vodio pregovore ali da su isto tako rekli kako će konačnu odluku donijeti centrala.

“Vladu HNK nije moguće formirati bez HDZ-a. Ja sam rekao da mi je neprihvatljivo koaliranje sa HDZ. HDZ je govorio o svim nivoima gdje su mogli zaobići DF. DF je neko za njih s kim ne žele u koaliciju. Kada vam neko nije prihvatljiv onda to može samo značiti opoziciono djelovanje”, kazao je.

Kazao je da nema dodirnih tačaka između formiranja Vlade HNK sa Vladom TK.

“Ja sam danas čuo da sam bio u Mostaru i da sam ja pregovarao. Prije 15 dana sam bio u Mostaru privatno, apsolutno nisam pregovarao. Jednu priču spinuje SDP da mi omogućavamo tehničku vladu. Taj spin da mi spašavamo SDA u odluci da nećemo koalicirati je nonsens. Sa dvije ruke HRS-a SDA nije u vlasti. Drugi spin je krenuo iz SDA HNK. SDA HNK se obratila DF-u nudeći neke stvari i odmah smo rekli da ne dolaze u obzir. Ako su pregovori to što s jednim kolegom iz Državnog parlamenta u pauzi pomenete Vladu HNK onda sam ja pregovarač. Nismo ništa pregovarali”, kazao je Dunović.

Njegova pretpostavka je da će novu Vladu HNK praviti SDP, NIP i republikanci sa HDZ-om.

Na pitanje o izmjenama Izbornog zakona BiH kazao je da HDZ neće dozvoliti provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ili izmjene koje neće ispuniti želje HDZ BiH.

Dunović je kazao da se u PS BiH ne može donijeti rješenje o državnoj imovini jer SNSD sa četiri delegata u Domu naroda PS BiH mogu sve blokirati.

Na vrh