Politika

Dragan Mioković: S više žena u bezbjednosnom sektoru je više šansi za mirno i stabilno društvo

Dragan Mioković (NS), u svojstvu predsjednika Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, jedan je od potpisnika Memoranduma o razumijevanju o potrebi snažnije primjene Rezolucije 1325 i Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, te osiguranja većeg učešća žena u različitim sferama sektora sigurnosti u BiH. Memorandum su potpisali i predsjednica Mreže policijskih službenica Kristina Jozić i predsjednik Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

„Teška iskustva koja nosimo, kako iz perioda agresije na BiH, tako i evidentna eskalacija femicida u zemlji regionu zabilježena u posljednjih godinu dana, potvrđuju da su žene, djevojke i djevojčice posebno ugrožena kategorija u svakom nasilnom sukobu ili ratu, ali i svakodnevnom, mirnodopskom životu. Osmišljavanje i provedba posebnih mjera za njihovu zaštitu od seksualnog i svake vrste fizičkog nasilja je imperativ za svako civilizovano društvo.

Potreban nam je veći broj policajki, sutkinja i žena koje odgovaraju  na humanitarne krize. Potrebno je žene uključiti u odlučivanje kad su u pitanju državni odgovori na sigurnosne izazove. Moramo rodnu perspektivu ugraditi u mirovne i bezbjednosne mjere ne samo u smislu većeg uključenja žena među vršioce tih mjera, nego i u smislu veće zaštite žena i djevojčica od raznih opasnosti s kojima se suočavaju. Žene i jesu najveće žrtve svih nedaća koje današnji svijet proizvodi pa bi u konačnici jedino pravedno bilo u većoj mjeri ih uključiti u sprečavanje tih nedaća i u većoj mjeri zaštititi sve one koje su potencijalne žrtve. Više žena u bezbjednosnom sektoru je više šansi za mirno i stabilno društvo, jer žene igraju ključnu ulogu u sprečavanju sukoba i izgradnji mira u zajednicama, odnosno, mjere za održavanje mira i sigurnosti su provodive, samo ako su žene ravnopravni partneri u tim procesima.”

Potpisivanjem spomenutog protokola počinje projekat Položaj žena u sektoru sigurnosti koji će realizovati Centar za sigurnosne studije.

Memorandum je nastao u sklopu projekta GESOSS koji finansira Evropska unija, a cilj projekta je poboljšanje položaja žena u sektoru sigurnosti i njihovo veće učešće u svim sferama rada putem boljeg shvatanja i primjene Rezolucije 1325 u društvu, te osiguravanja višeg stepena rodno osjetljivog nadzora nad sektorom sigurnosti u BiH.

Na vrh