Politika

Dragan Mioković: Kad je sigurnost u pitanju, stižu nas recidivi rata, poraća i tranzicije u kojoj se teško živi

Dragan Mioković, predsjedavajući Komisije za sigurnost u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, govorio je za N1 povodom ubistva koje se jučer dogodilo na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Konstatirao je da je jučerašnjim ubistvom sigurnosna situacija usložnjena ali da je ubistva poput jučerašnjeg nemoguće prevenirati.

 

Govorio je, također, o kaznenoj politici: „Što se Krivičnog zakona tiče, sankcije su i za ovakva djela relativno dobro postavljene, uvijek ima mjesta za doradu, ali bilo bi interesantno napraviti analizu da vidimo koliko tih kazni inklinira zakonskom minimumu a koliko zakonskom maksimumu. Ja imam podatak da značajan broj njih inklinira minimumu.”

 

Upitan je da prokomentira i druge slučajeva ubistava i imaju li ona veze s cjelokupnim stanjem u društvu: „Ja se bojim da mi tek ulazimo u jedan period u kojem nas stižu svi propusti i recidivi svega onog što nam se dešavalo devedesetih godina i poraća u kojem se teško živi. Sistem vrijednosti je poremećen. Idoli su oni koji to ne bi trebali biti. Naši ljudi teško žive, roditelji su vrlo opterećeni time da obezbijede osnovno za egzistenciju, nemaju vremena da se posvete djeci koliko bi trebali. U kontekstu obrazovanja bi se imalo puno toga za reći, itd. Međutim kad ovakvi slučajevi dođu do policije i pravosuđa, to je kraj lanca, šta je s ovim karikama prije, s porodicom, kulturom, obrazovanjem. Ovom problemu mora se pristupiti interdisciplinarno. Naredne sedmice imam sastanak s profesorima s Fakulteta kriminalističkih nauka. Tu ćemo vidjeti ima li akademija nekih prijedloga da pokušamo krenuti od početka, multidisciplinarno, i pokušamo rješavati probleme”, rekao je Mioković.

 

Kad je riječ o sigurnosti u saobraćaju, Mioković je podsjetio na svoj sastanak s Denisom Zvizdićem: „Prošle sedmice bio sam na sastanku s gospodinom Denisom Zvizdićem. On me upoznao s inicijativom koja je krenula iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH prema Parlamentu FBiH. Tom inicijativom se traži da se u Krivični zakon Federacije BiH uvede krivično djelo bahate vožnje.”

Mioković je još jednom pozvao Ministarstvo pravde FBiH da u Predstavnički dom dostave Izmjene i dopune Krivičnog zakona koje su ključne za tretiranje femicida.

Na vrh