BiH

Draga Bosno ali i Hercegovino – Osmorka sve glasnija o Schmidtovoj intervenciji: Samo trajno rješenje je prihvatljivo!

Sve su prilike da će se u formiranje nove Vlade FBiH morati uključiti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. No, iz osmorke koja bi s HDZ-om trebala činiti novu Vladu poručuju da rješenje ako i bude nametnuto mora biti trajno.

Takav stav ranije je iznio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je kandidat za premijera FBiH. Iz Stranke za BiH i NES-a također od početka zagovaraju samo trajno rješenje, odnosno da se odnosi i na sve buduće izborne cikluse. U protivnom ove dvije stranke neće podržati novu Vladu FBiH čime više ne postoji većina potrebna za potvrđivanje Vlade FBiH.

 

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković sinoć je za FTV kazao da osmorci nije prihvatljiva ideja o „proglašenju nove Vlade FBiH“ nekom odlukom visokog predstavnika kao ni neko drugo privremeno rješenje.

„Mislim da takav pristup imamo svi, neka Vlada koju bi Schmidt proglasio nekim svojim aktom, bila neprihvatljiva svima nama. Da on kaže ‘evo vi ste sada vlast, pa poslije mene neka se desi šta se desi’. Svima nam je neprihvatljiva takva vrsta drastičnog privremenog rješenja“, kazao je Konaković.

 

Kandidat za ministra razvoja, poduzetništva i obrta i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović danas se oglasio na ovu temu.

„Nalazimo se u novoj blokadi Federacije BiH i očekujem da ukoliko ne bude dogovora između domaćih aktera, Visoki predstavnik odlukom deblokira proces formiranja vlasti, ali trajnim rješenjem koje će oduzeti instrument blokade jednoetničkim strankama i omogućiti formiranje vlasti na građanskom modelu putem demokratske većine“, naveo je Mijatović.

Poručio je da Federacija BiH hitno mora biti deblokirana i oslobođena jednoetničke politike.

„Jer ako smo za građansku državu cijele BiH onda daj da to primijenimo, jer u suprotnom kakva je razlika između nas i antidržavne i jednonacionalne politike koju vodi Milorad Dodik“, napisao je Mijatović.

 

 

 

Iz SDA su pozvali visokog predstavnika Christiana Schmidta da ne donosi odluke koje su protivne zvaničnim odlukama Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je 6. aprila usvojio Deklaraciju na prijedlog SDA (koja je i ranije usvojena u ovom domu) o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

„Deklaracijom se osuđuju kontinuirane tendencije, bez obzira dolazile iznutra ili van BiH, koje za cilj imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije, te se “upozorava visoki predstavnik da je svaki postupak u smjeru intervencije u ustavu, posebno u smislu kršenja navedenih odredbi, izlaženje izvan okvira njegovih nadležnosti o Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazumom za mir u BiH”.

 

 

Stav Demokratske fronte također je da nisu prihvatljiva nikakva privremena rješenja niti da su u korist samo jedne stranke ili jednog naroda.

 

 

Stav HDZ BiH je poznat. Oni se protive trajnom rješenju, a predsjednik HDZ-a Dragan Čović je u više navrata izražavao protivljenje bilo kakvom nametanju odluka visokog predstavnika. U srijedu je kazao da odluka visokog predstavnika može biti samo privremena i da jedino predstavnici tri konstitutivna naroda i svi oni koji legitimno budu izabrani mogu u parlamentima Bosne i Hercegovine promijeniti izborno zakonodavstvo, eventualno promijeniti ograničeno Ustav.

Ni na posljednjem sastanku koji je održalo rukovodstvo FBiH Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović nije bilo dogovora o saglasnosti na imenovanje nove Vlade FBiH. Lendo je još jednom pozvao lidere SDA, SDP-a i HDZ-a da pokušaju doći do dogovora, a najavio je i neku ponudu koju će SDA imati za osmorku. Ta ponuda još uvijek nije došla pred stranke osmorke.

 

 

Ukoliko bi se visoki predstavnik odlučio za novu intervenciju, s obzirom da onom od 2. oktobra nije ništa deblokirao, to bi se moglo dogoditi u posljednoj sedmici aprila.

Na vrh