Aktuelno

Dopremljena pomoć u Hatay i Kahramanmaraš

Konvoj pomoći koji je u petak 17.marta ispraćen iz Kalesije stigao je sinoć kasno u Tursku, gdje je dopremljena pomoć u sedam šlepera, tri iz Kalesija i četiri pod zastavom Društva Crvenog križa BiH.

Konvoj se sastoji od 31 stambenog kontejnera i dva opremljena sanitarijama koji su izrađeni u Kalesiji sredstvima vijećnika, privrednika i građana kako iz Kalesije tako i iz Tuzle, Lukavca, Mostara i Srebrenika kao i kompletan namještaj, ćebad, madraci, jastuci, stolovi i stolice.

Također, tu je i osam montažnih kuća, šatori, madraci koje je obezbjedio Crveni križ FBiH.

Jedan dio pomoći istovaren je u Hatayu, gdje smo se sastali sa Baranom Akarom, voditeljem svih operacija Turskog Crvenog polumjeseca u Hatayu. Oni su nas upoznali sa onim što oni rade kako bi pomogli svom stanovništvu koje je ostalo bez domova i bez članova porodice. Zaista je teško gledati sve te porušene zgrade, kuće, škole i druge objekte. Mnoge osobe su na ruševinama tragaju za svojim najmilijim ali i spašavaju ono namještaja što je ostalo. Mi ćemo nastaviti u saradnji sa svim relevantnim institucijama da im pomognemo i da u našoj državi pokrenemo još akcija jer smo uvidjeli da je potrebna hrana i sredstva za higijenu, kazao je Namik Hodžić generalni sekretar Društva CK BiH.

Drugi dio pomoći, odnosno kontejneri, montažne kuće zajedno sa namještajem istovaren je u Kahramanmarašu.

Trenutno radimo na montaži stambenih kontejnera i nadamo se da ćemo što prije to završiti kako bi ljudi imali gdje da borave. Imamo podršku kako Crvenog polumjeseca tako i AFAD-a u našim aktivnostima, kazao je koordinator grupe za izradu kontejnera Mujo Mujkić koji je zajedno sa ekipom volontera došao na lice mjesta kako bi završio montažu stambenih kontejnera.

Na vrh