Tuzla

Donesena oslobađajuća presuda u ponovljenom postupku protiv bivšeg direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK

Općinski sud u Tuzli je u ponovljenom postupku donio oslobađajuću presudu u krivičnom predmetu protiv Besima Durakovića, bivšeg direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, zaposlenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Šefika Hodžića i Osmana Džafića, te Ahmeta Bajrića, vlasnika autoservisa „Bajrić“ iz Gračanice. 

Podsjećamo, Kantonalni sud u Tuzli djelimično je uvažio žalbu optužbe i 28.11.2022.godine vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

U obrazloženju nove presude navedeno je da je nakon ponovljenog postupka, imajući u vidu upute drugostepenog suda,  nakon analize svih provedenih dokaza na glavnom pretresu Sud izveo zaključak da optužba nije uspjela dokazati van svake razumne sumnje krivicu optuženih za počinjenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, na način i vrijeme opisano u činjeničnom dijelu optužnice.

Besim Duraković oslobođen je optužbe da je kao bivši direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona počinio produženo krivično djelo – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Sprečavanje dokazivanja, Protivzakonito posredovanje i Krivotvorenje isprave.

 Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Na vrh