Aktuelno

Doktori VLADI TK pružili ruku, političari odgovoraju politički!!!

Delegacija Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK  je sutra (srijeda 22.11.2017) pozvana na  sastanak kod premijera TK, nakon čega je trebalo  definitivno da se odluči hoće li stupiti u generalni štrajk u UKC Tuzla u četvrtak kako je najavljeno ili svakodnevno nastaviti polusatni štrajk podrške.

U međuvremenu je općinski sud ponovo zabranio štrajk na UKC-u i zakazao ročište za ponedjeljak 27.11.2017 god. dok je Vlada na današnjoj sjednici izašla sa zaključkom da „započeti štrajk Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije na području ovog kantona smatra neosnovanim i neutemeljenim s aspekta odredbi Zakona o radu u FBiH.“

Da bismo slikovitije prikazali razvoj situacije u nastavku smo napravili presjek odluka sudova:

  1. Općinski sud na zahtjev UKC-a, zabranio generalni štrajk u toj zdravstvenoj ustanovi 11.2017. g. (pred početak štrajk a u roku od nekoliko sati od akta upućenog od generalnog direktora UKC-a).
  2. Tu odluku suda poništio je Kantonalni sud 11.2017.g. koje nam je dostavljeno 17.11.2017.g., nakon čega je omogućen početak generalnog štrajka zaposlenicima i na UKC-u. Ipak, u Sindikatu smo odlučili da pokušamo  uspostaviti socijalni dijalog kako bi se stekli uslovi za okončanje svih problema. Premijer nas nije mogao primiti u ponedjeljak kako smo tražili, ali smo imali prijem kod ministra zdravstva TK. Nestupanjem u štrajk odmah u ponedjeljak smo pokazali dobru volju te ostavili mogućnost dogovora.
  3. Kako je ranije navedeno  općinski sud je u današnjem rješenju od 11.2017.god. ponovo zabranio štrajk na UKC-u i zakazao ročište za ponedjeljak 27.11.2017 god.

 

„Ne možemo a da ne napomeno javnosti da ta ista Vlada, izuzev ministra zdravstva, nijednom nije primila predstavnike Štrajkačkog odbora Saveza SSDMiSTK, iako štrajk traje već treću sedmicu te pokušala razmotriti našu stranu priče.
Današnje saopštenje Vlade unaprijed određuje smjer sastanka i aludira na nemogućnost dijaloga. Mi i dalje smatramo da će predstavnici vlasti prestati da „guraju probleme pod tepih“ i suočiti se sa njima u maniru dobrog domaćina.

U dva kantona FBiH je već potpisan kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije  čime  je iskazan korektan odnos Vlada prema svojim doktorima a što se očekivalo i od naše Vlade.“

 

Umjesto toga „Mi u Tuzlanskom kantonu još uvijek vodimo razgovore na  temu  reprenzetativnosti koje  je isključivo nametnulo rukovodstvo Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu kako bi sačuvali postojeću poziciju i monopol u odlučivanju. U dva navrata nam je utvrđena reprenzetativnost od strane organa koji je nadležan da nam istu izda, ali nažalost  i Vlada TK je svojom  odlukom  stavila van snage naše rješenje, što je simptomatično,  ponovo na insistiranje rukovodstva Nezavisnog sindikata,  čime smo onemogućeni  da uđemo u  socijalni dijalog.“ rekao je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora SSDMiS TK.

PONAVLJAMO PITANJE
: Da li je upitna reprezentativnost (sada već) 950 članova od  ukupnog broja 1170 doktora uposlenih u javnom zdravstvu??? Ljekarska komora TK, odlukama skupštine i skupštinskog vijeća se eksplicitno izjasnila ko predstavlja doktore i pozvala Vladu da nam prizna ranije utvrđenu reprenzetativnost od 13.09.2017.god.izdatu od Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK

„Mi ćemo uvijek biti doktori i borit ćemo se za dostojanstvo naše struke. Građani su prepoznali našu borbu i to nam je najbitnije. Sutra je prilika za Vladu TK da se opredjeli da li će biti dio rješenja ili dio problema“.

 

Iz Sindikata ponovo poručuju da doktori nikad nisu bili odlučniji i složniji te da će ostati istrajni u svojim zahtjevima.

 

Štrajkački odbor SSDMiS TK

Na vrh