Aktuelno

Doktori iz TK-a se pridružili štrajku, osim doktora UKC-a Tuzla (VIDEO)

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama na području Federacije Bosne i Hercegovine počeo je jutros u 7.30 sati

Organizator štrajka je Savez strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji okuplja oko 3.600 članova, od čega je oko 900 članova u Tuzlanskom kantonu. Poručeno je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do potpisivanja Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a (SSDMISTK) Nermina Kravić izjavila je da su pregovori vođeni na federalnom nivou te su spušteni na kantonalni nivo, i većina kantona je krenula u taj proces ali ne i tuzlanski kanton.

– Mi još uvijek ne možemo biti potpisnici kolektivnog ugovora jer je na sudu u toku procjena reprezentativnosti sindikata – dodala je Kravić.

Ministar zdravstva TK-a Bahrudin Hadžiefendić rekao je da Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona nema reprezentativnost i da je štrajk pokrenuo “crpeći” reprezentativnost Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

– Održali smo sedam ili osam sastanaka s predstavnicima sindikata ali konkretne zahtjeve nismo još dobili. Oni traže potpisivanje kolektivnog ugovora koji još nije potpisan ni na federalnom nivou, što je preuslov za potpisivanje kolektivnog ugovora na kantonalnom nivou – istakao je Hadžiefendić.

Odlukom suda, a po žalbi UKC-a Tuzla, u toj zdravstvenoj ustanovi štrajk je zabranjen. Članovi Sindikata koji organizuje štrajk, zaposleni na UKC-u Tuzla, svakodnevno će provoditi štrajk upozorenja, za vrijeme pauze od 11.00 do 11.30 sati.

Doktori tuzlanskog Doma zdravlja su jutros stupili u generalni štrajk i napominju kako njihova nastojanja da osiguraju bolje uslove rada i veće plaće neće utjecati na prijem pacijenata, niti će koga dovesti u opasnost.

Dr. Nedžada Hukić Suljaković navela je da će biti primani naročito pacijenti koji su planirani za operativni zahvat, onkološki pacijenti i djeca predškolske i školske dobi.

I u ostalim domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona tokom generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije, medicinska pomoć će biti pružana prethodno naručenim pacijentima i hitnim slučajevima.

Na vrh