BiH

Dok HDZ i Čović šute iz DF-a traže ostavku Kovačevića zbog vrijeđanja katolika!

Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Prijedora, koji je juče, na Uskrs, uputio uvrede sugrađanima katoličke vjeroispovijesti, trebalo bi sam da podnese ostavku, smatra Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedor.

U izjavi za “Nezavisne novine”, Duratović je istakao da očekuje da bi Kovačević sam trebao da podnese ostavku iz moralnih razloga, što bi, kako kaže, bilo najkorektnije.

 

“To nije put za uspostavu suživota, pomirenja, građenja bolje budućnosti. Prijedor je grad koji nosi ratne traume. Umjesto da se pravi korak unaprijed, pojedinci koji obnašaju najveće funkcije u gradskoj upravi, vuku nas više koraka unazad. To što je on rekao nije stav ni Gradske uprave ni grada Prijedora”, naveo je Duratović za “Nezavisne novine”.

On je istakao da je sinoć imao pozive od predstavnika jedne nevladine organizacije iz Prijedora, a pitali su ga da li će pokrenuti inijativu za smjenu.

“Ja sam im rekao koji su zakonski propisi, a onda su oni rekli da će pokrenuti inicijativu, skupljanje potpisa za smjenu zamjenika gradonačelnika”, naveo je Duratović.

Prijedlog za smjenu Kovačevića, po zakonu, može da podnese samo gradonačelnik Slobodan Javor, što on do ovog momenta nije učinio.

Ranije su se oglasili iz Demokratske fronte osudivši uvrede na račun katolika i Vatikana.

 

“Takav govor mržnje mora biti zakonski i institucionalno sankcionisan. Također, jednako su sramne i nedopustive uvrede koje su upućene na račun nama prijateljske vatikanske države.

Nažalost, takav govor mržnje najbolji je pokazatelj toga da u društvima koja se nisu suočila sa prošlošću, vrijeđanje drugog i drugačijeg, postaje oblik društveno prihvatljivog ponašanja. Ukoliko se tome danas ne stane u kraj, sutra će doživljavati kao normalno i uobičajno”, stoji u saopćenju DF-a.

Zanimljivo, niko od zvaničnika Hrvatske demokratske zajednice koja se voli nazivati legitimnim predstavnikom Hrvata (katolika) do sada nije uputio riječi osude zbog uvreda katolika kao ni predsjednik HDZ Dragan Čović.


Komentari

Na vrh