BiH

Dodiku prisjelo čestitanje Milatoviću – Već osuo po njemu drvlje i kamenje

Predsjednik Rs-a Milorad Dodik bio je prvi koji je čestitao Jakovu Milatoviću na pobjedi na predsjedničkim izborima 2. aprila u Crnoj Gori.

“Čestitam Jakovu Milatoviću izbor za predsjednika Crne Gore. Nadam se da će Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati na korist građana i Crne Gore i Rs”, napisao je Dodik prošle nedjelje na Twtiteru.

No, čini se da je Dodik zažalio što je uopšte Milatoviću i uputio čestitku na izbornoj pobjedi. Lider Rs-a i SNSD-a vjerovatno se večeras jede od gnjeva, nakon što je novoizabrani predsjednik Crne Gore jasno poručio da je u Srebrenici počinjen genocid, te da on poštuje presude Međunarodnog suda.

– Međunarodni sud je bio vrlo jasan i donio odluku kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno reći da je Međunarodni sud negdje individualizovao genocid u Srebrenici. Moja pozicija je u tom smislu vrlo jasna, crnogorski parlament je, također, donio jednu rezoluciju kad je u pitanju Srebrenica.

Vrlo je važno da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala i u Crnoj Gori stvari poput velikog zločina u Pivi, Velici… To su sve stvari koje jasno osuđujem – kazao je Milatović za Al Jazeera Balkans.

Zasmetala je očito ova Milatovićeva izjava Dodiku, koji je poručio da je Milo Đukanović izgubio, ali da se plaši da je pobijedila njegova politika usmjerena protiv Srba.

– Novoizabrani predsjednik Crne Gore Јakov Milatović o Srebrenici sudi onako kako je sudio i njegov prethodnik. Pozivanje na presude Međunarodnog suda, a ne pominjanje velikog stradanja Srba u i oko Srebrenice i otpor Srba da priznaju zločin koji nisu počinili, govori da je Milatović izabrao da se dodvorava Sarajevu ne oklijevajući da uvrijedi Srbe i Republiku srpsku. Šteta, mislio sam da je antisrpska politika u Crnoj Gori poražena – rekao je Dodik.

Naglasio je da “Јakov Milatović nikada ne bi postao predsjednik Crne Gore bez glasova Srba i ta činjenica ga je obavezivala na minimum obzira prema tom biračkom tijelu.”

– I dalje mislim da je Milatović manje loš izbor od Đukanovića, ali je također i manje težak protivnik za smjenu od Đukanovića. Sljedeći put kada budu glasali u Crnoj Gori Srbi bi morali znati za koga i koje politike glasaju. Јasno je da su ovoga puta glasali protiv Đukanovića, a ne za Milatovića – rekao je Dodik.

Na vrh