BiH

Dodik u NSRs želi odbaciti odluku Evropskog suda u slučaju ‘Kovačević’

Predsjednik Rs Milorad Dodik rekao je danas da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine Rs u što skorije vrijeme na kojoj bi bilo predloženo odbacivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”.

Kaže da Rs nije iznenađena presudom Evropskog suda.

– Predložit ću da NSRs odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH.

Ovo je pravno nedopustiva i politički špekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH. Predlažem da NSRs predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu i to ćemo učiniti, što se tiče nas, odmah na sjednici Doma naroda PSBiH – poručio je Dodik.

Navodi da je cilj presude Evropskog suda obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elemenata Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt.

Ustvrdio je da presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

– Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja – istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Smatra i da presuda “izlazi izvan okvira Evropske konvencije i trajno dijeli BiH”.

– BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švicarska – ocjenjuje Dodik.

Prokomentarisao je i najavljeni skup podrške njemu ispred Tužilaštva BiH na koji je pozvan “zbog antiustavnog djelovanja”, rekavši kako se nada da će, ako se pojave učesnici koji mu daju podršku, policija da im pruži sigurnost.

– Što se tiče mene, rekao sam sve. Šta će biti na sudu, ne znam. Sve je to od zla oca i gore majke. Godinama upozoravamo da to nije odraz pravne države. To je jedna obična splačina – zaključio je Dodik.

Na vrh