Politika

Dodik traži Ministarstvo vanjskih poslova BiH, već postigao dogovor s Čovićem

Najveći broj glasova birača na državnom nivou za PS BiH osvojio je SNSD od svih stranaka u BiH i iznosi 220.016 nakon prebrojanih 86,65 posto biračkih mjesta. SNSD je predložio Željku Cvijanović za člana Predsjedništva BiH koja je također imala ubjedljivo najveći broj od svih kandidata 298.197 glasova na 92 posto prebrojanih glasova.

Odlazeći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je izabran za predsjednika RS rekao je da će bh. entitet Republika Srpska insistirati da ima svog vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH.

“Za to ćemo se zalagati u narednom periodu”, rekao je Dodik.

On je rekao da se “to da BiH nema vanjsku politiku vidjelo i u slučaju sankcija Rusiji, gdje je stavove o tome iznosila ministar inostranih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković iako o tome nema odluke ni u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara ili Parlamentu BiH”.

Kada je riječ o formiranju novog saziva Vijeća ministara Dodik smatra da je “moguće da se Bošnjaci objedine u Sarajevu i da u saradnji sa opozicionim strankama iz RS formiraju Vijeće ministara, što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.”

On kaže da mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima, te da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Razgovarali smo sa Draganom Čovićem da idemo zajedno sa HDZ-om na nivou BiH, i da ćemo se pratiti. Sada Hrvatima pripada mjesto presjedavajućeg Savjeta ministara, a nama pripada mjesto ministra inostranih poslova, i već imamo dogovor sa Draganom Čovićem oko toga”, dodao je Dodik.

“Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostaće struktura koja je propala, pa ćemo vidjeti dokle će to trajati”, naveo je Dodik.

Ponovio je da je “u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rješenja”.

Na vrh