BiH

Dodik: SDA će se konsolidovati, objavit ću stenogram iz Bakinaca, Trojci je bolje da se drže dogovora

On je došao da napravi nered. Mislim da je ovim politički sahranio trojku dajući joj neki značaj u politici, a zanemario da ništa od toga neće biti provedeno. Ovo što je jučer uradio je miješanje u unutrašnje stvari zemlje”, kazao je

Predsjednik Rs-a i SNSD-a Milorad Dodik kazao je nakon današnje sjednice Glavnog odbora da i dalje podržavaju evropski put, ali da nisu za ulazak u NATO ali jesu za saradnju s NATO-om.

“BiH koja se gradi voljom tri naroda i dva entiteta je jedina moguća. To je osnova za dogovor po bilo kojem osnovu na nivou BiH”, kazao je.

Zatim je ponovo govorio o posjeti pomoćnika američkog sekretara Jamesa O'Briena.

“Mislim da je neprimjereno da se neko tako ponaša. Dugo sam u politici mislim da sam najduže od svih političara, i ne pamtim da je neko te funkcionalne snage se bavio s trivijalnim pitanjima kao što je Seka Izetbegović ili neka druga. Apsolutno neprimjereno. Oni su u nekoj velikoj nevolji. On je došao da napravi nered. Mislim da je ovim politički sahranio trojku dajući joj neki značaj u politici, a zanemario da ništa od toga neće biti provedeno. Ovo što je jučer uradio je miješanje u unutrašnje stvari zemlje”, kazao je.

Dodao je kako SAD ne mogu nikome u BiH da drže predavanje.

„Ovo je naša sudbina, naše pravo da odlučujemo. Mi ćemo nastaviti sa partnerima da radimo ako oni hoće i ako nisu ogrezli u oduševljenje što im se pojavio jedan takav patrton. I ovo je najviše upereno protiv trojke. Imate napad na SDA u FBiH, imate napad na njihovo rukovodstvo, SDA će se konsolidovati, a ovi će se uljuškati ionako nisu ništa radili. Nama je dao motiv da još snažnije iskažemo naše političko opredjeljenje”.

On je kazao da je optužen jer nije poštovao odluke Christiana Schmidta.

“Naravno da ga neću poštovati. Ako se drzne da priča o imovini, Rs će donijeti odluku o svom statusu. Ne žive ovdje Huti koje on može da bombarduje. Možeš, izvini majstore, ali mi se bavimo politikom. Znamo da čitamo i latinicu i ćirilicu”, kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o zajedničkom saopćenju stranaka trojke o posjeti NATO zvaničnika i Jamesa O’Briena, Dodik je kazao da ako trojka može da donese odluku da se ide u NATO, neka ide u NATO.

“Neka ide Federacija, mi nećemo. Možda je i to rješenje. Rs u NATO neće. Neka rade šta hoće. Ja vam govorim da je ovo najgore što se moglo desiti trojci i da će krahirati politički i biti potpuno devastirani na sljedećim izborima ako tako nastave. Umjesto da su rekli da stoje iza dogovora koji smo imali nedavno, u kojem su oni veoma žučno, primoravaju me da objavim javni stenogram šta je ko rekao, neću, nisam još uvijek odlučio da to uradim, ali ću uraditi. Ne mogu više da podnesem tu licemjernu i lažljivu politiku. Ne bude li se poštovao dogovor koji smo postigli, posljednji dogovor mi ćemo znati šta treba da radimo. Ovo je zadnji dogovor koji su imali. Hoćete li ili nećete”, kazao je.

Kazao je da apeluje na sve ljude u Rs da ne koriste termin državna imovina.

“Mogu da se iza O’Briena poredaju svi iz Sarajeva i neka kmeče, jauču, urliču šta god hoće, neće dobiti što je on njima obećao”, kazao je Dodik.

 

Patria

Na vrh